CaixaBank es ven els parcs temàtics
Fainé paga 30 milions per despendre's d'Isla Mágica i escapça part dels ingressos obtinguts amb Port Aventura
L'univers de CaixaBank s'ha quedat sense cap parc d'oci. En poc temps s'ha venut el 50% que mantenia de Port Aventura, una participació que va vendre al novembre a Investindustrial, la societat inversora de la família Bonomi. Ha estat una de les poques desinversions del grup que presideix Isidre Fainé durant el 2012, a excepció d'algunes petites participacions de les empreses aportades per Banca Cívica.
La sortida del capital del parc temàtic tarragoní va aportar uns ingressos de 105 milions d'euros, una quantitat que ha estat reduïda fins als 75 milions si restem els 30 milions de deute que ha hagut d'assumir CaixaBank per eixugar el deute acumulat en un altre parc d'atraccions, el d'Isla Mágica a Sevilla. Cajasol va incloure la participació del 82,8% en el capital de la societat gestora d'aquest parc quan es va sumar a Banca Cívica.
D'aquesta manera, doncs, la segona desinversió en importància de CaixaBank durant l'any passat va ser Isla Mágica. Però en aquest cas no només no hi ha hagut ingressos, sinó que l'entitat dirigida pel conseller delegat Joan Maria Nin ha hagut de digerir el deute referit de 30 milions. Ha arribat just a temps de vendre les instal·lacions per evitar el tancament, perquè l'empresa gestora va plantejar el 3 de gener un expedient de regulació als 600 treballadors com a única alternativa al números vermells acumulats.
Continuïtat
Com a contrapartida a rebre una entitat neta de deutes, el comprador d'Isla Mágica n'assegura la continuïtat. Es tracta de Looping Group, una firma integrada en el grup nord-americà HIG, que ja gestiona set parcs a França, Holanda, el Regne Unit i Suïssa.
Els nous accionistes fins i tot han compromès inversions de cinc milions per renovar les instal·lacions sevillanes. Isla Mágica va registrar unes pèrdues de 3,2 milions d'euros el 2011, amb un total de 600.000 visitants.
En canvi, CaixaBank ha venut els actius de Port Aventura amb uns nivells de rendibilitat superiors. El 2009 va donar entrada a Investindustrial, que va comprar el 50% del parc temàtic i al novembre en va adquirir la resta. A més, la societat dels Bonomi ha ampliat l'oferta lúdica del parc amb unes inversions totals de 180 milions, a les quals cal afegir uns 75 milions de l'últim acord.
Port Aventura va tancar el 2011 amb 3,7 milions de visitants, amb un increment del 16% sobre l'exercici anterior i un benefici abans d'impostos i amortitzacions (ebitda) de 57 milions. Criteria Caixa Holding, la societat matriu de CaixaBank, compta amb més actius al costat del parc, on s'ha d'ubicar un altre projecte d'oci, Barcelona World. La caixa aportarà un total de 825 hectàrees a aquesta iniciativa, que compta com a soci amb Enrique Bañuelos, i que s'ha convertit en l'alternativa a Eurovegas. La inversió d'aquest projecte arribaria als 4.500 milions, tot i que encara se'n desconeix el finançament.