El 43% dels clients del Sabadell es plantegen marxar-ne si hi ha fusió

Una enquesta a 3.430 clients d'algun dels dos bancs veu risc de monopoli

3 min
L'ofina més antiga del Banc de Sabadell, situada la Plaça Sant Roc de Sabadell

Barcelona¿Consideraria tancar el compte i canviar de banc en cas de fusió? Aquesta és la pregunta que 3.430 persones han contestat en una enquesta d’ISPD/Netquest, per al diari ARA. Eren persones bancaritzades, majors de 18 anys i clients del Banc Sabadell o del BBVA. La resposta és concloent: segons aquest estudi demoscòpic, el 29% dels enquestats van respondre afirmativament. Però la dada és encara més significativa si es mira la resposta dels clients del Banc Sabadell que no tenen compte amb el banc d’origen biscaí: el 43% diuen que sí, que tancarien el compte. 

Inscriu-te a la newsletter Empreses Inscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

Aquest rebuig a la fusió decau en el cas dels enquestats que tenen el BBVA com a entitat principal (el 14% el tancarien) i dels clients de tots dos bancs (27%). Amb tot, són percentatges molt superiors a la sortida habitual de clients en els processos d’integració, que el sector té quantificat en prop del 10%. L’estudi també mostra que el 32% dels enquestats mantindrien els serveis que tenen avui (només el 28% en el cas dels clients del Sabadell). 

L’animadversió per part dels clients del Sabadell es pot explicar pel caràcter hostil de l’operació, plantejada via opa després que el consell del Banc Sabadell rebutgés la primera aproximació amistosa del BBVA. És la primera operació hostil en el sector financer a Espanya des de fa quasi quatre dècades, quan el Banco Bilbao va voler comprar Banesto (i no se’n va sortir). 

En l'àmbit territorial, es dona la circumstància que a Astúries i el País Valencià són els territoris on hi ha més enquestats que es declaren disposats a tancar el compte (34%). A Catalunya aquesta proporció baixa al 31%, mentre que a Madrid és del 29%. 

El xoc entre entitats ha tingut una àmplia cobertura mediàtica i el debat sobre l’opa (amb el rebuig explícit de patronals, sindicats i administracions de diferents colors polítics) ha fet que aquesta operació sigui una de les notícies econòmiques de l’any. L’enquesta d’ISPD/Netquest, en aquest sentit, explica que el 57% dels clients han sentit a parlar de l’operació i el 45% entenen les seves conseqüències. Per entitats, el coneixement és del 46% entre els clients del BBVA, del 61% entre els clients del Sabadell i del 77% entre els que són clients de tots dos bancs. 

Preocupació per la competència

L’enquesta, que es va dur a terme al juliol, és contundent respecte als dubtes que sorgeixen a causa de l’opa en matèria de competència. El 50% dels enquestats creuen que l’operació és un clar exemple de monopoli. Aquest percentatge es dispara al 69% entre els clients del banc català i puja encara més, al 73%, entre els clients tots dos bancs. Aquest últim grup és presumiblement el que es veuria més afectat, en el sentit que desapareixeria un dels seus dos proveïdors financers. 

En la mateixa línia, un de cada quatre enquestats expressa que la seva opinió sobre la banca empitjoraria en cas que l’operació tiri endavant. 

Els enquestats semblen tenir clar que una fusió seria més beneficiosa per al BBVA (ho pensen el 60%) i només el 5% creuen que l’entitat presidida per Josep Oliu hi guanyaria més que la que lidera Carlos Torres. El conjunt dels enquestats, independentment de la seva posició respecte a l'opa, van ser interrogats sobre les virtuts i defectes de l'opa. Entre els aspectes negatius, el 57% dels consultats esmenten els acomiadaments, el 56% es recorden del tancament de sucursals i el 37% sospiten que hi haurà un encariment dels productes. Entre els positius, el 37% creuen que l’entitat resultant serà "més solvent i forta", el 24% creuen que hi haurà més estabilitat financera i, curiosament, el 22% creuen que els productes s’abaratiran.

stats