Mercat de fitxatges

Raül Blanco fa el salt a la basca SAPA i altres fitxatges de la setmana

El Sabadell perd dues conselleres i la CNMC reorganitza la seva cúpula

La seu de la CNMC a Madrid.

L'expresident de Renfe, que va deixar sobtadament el càrrec a l'operadora ferroviària i va ser substituït per Álvaro Fernández Heredia, ja té una nova feina, ni més ni menys que a l'empresa SAPA, tercera accionista d'Indra, on farà de director d'estratègia. Per una altra banda, aquesta setmana el Banc Sabadell va presentar uns resultats extraordinaris, amb uns beneficis de més de 1.500 milions d'euros enmig de l'opa hostil del BBVA, uns resultats que han arribat alhora que la dimissió de dues de les seves conselleres i també que els canvis en la cúpula de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), el regulador que ha de decidir sobre els pròxims passos d'aquesta opa. A més, Antoni Cañete repetirà com a president de la patronal Pimec, i Circuits de Catalunya té nou conseller delegat. Aquests són alguns dels fitxatges més destacats de la setmana:

Raül Blanco, expresident de Renfe, fitxa per SAPA 

L'expresident de Renfe, Raül Blanco, ja ha trobat el seu lloc en el sector privat. El català ha fitxat per l'empresa de defensa i mobilitat basca SAPA, tercer accionista a Indra amb un 7,94% del capital, on ha assumit les funcions de director d'estratègia. Blanco, que també va ocupar la secretaria general d'Indústria entre els anys 2018 i 2022, ha pogut oficialitzar el fitxatge un cop ha tingut el vistiplau de l'Oficina de Conflictes d'Interessos. Quan va sortir de Renfe el 7 de gener passat, Blanco ja estava buscant una sortida en el sector privat industrial. A SAPA se centrarà, sobretot, en impulsar la internacionalització del negoci. A més, la seva arribada coincideix amb un moment clau per al sector de la defensa, tenint en compte que governs de tot el món, i particularment a Europa, tenen previst incrementar la despesa pública en defensa. El català, vinculat a l'òrbita del PSC, va arribar a Madrid durant el primer mandat de Pedro Sánchez. 

Raül Blanco en una imatge d’arxiu al seu despatx.

Canvis en el consell d'administració del Banc Sabadell

La tarda abans de presentar els seus resultats anuals, el Banc Sabadell comunicava que dues de les seves conselleres deixaven el càrrec. Es tracta de la consellera independent Laura González-Molero, que ha renunciat al càrrec després d'haver rebut una "important proposta professional per assumir la presidència d'una companyia d'assegurances que era incompatible amb el càrrec", segons ha comunicat el Sabadell a través de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). La substituirà Margarita Salvans Puigbò. 

Margarita Salvans

També ha renunciat la consellera independent Alicia Reyes Revuelta, a la qual li caducava el mandat. Reyes va comunicar la decisió de no renovar i serà substituïda per Gloria Hernández García. Els canvis arriben en plena opa del BBVA al Banc Sabadell i els haurà d'aprovar la junta general d'accionistes del banc, que després de set anys se celebrarà de nou a Sabadell, on han tornat a establir la seu social.

Canvis a la cúpula de la CNMC

Justament aquesta setmana, el regulador que ha de decidir sobre l'opa del BBVA al Sabadell ha renovat la seva cúpula, amb un nou vicepresident i quatre consellers que han pres possessió aquesta setmana. D'una banda, Ángel García Castillejo n'assumeix la vicepresidència, mentre que María Vidales Picazo, Rafael Iturriaga Nieva, Enrique Monasterio Beñaran i Pere Soler Campins s'incorporen com a consellers. Els nomenaments, publicats al BOE el 29 de gener, suposen la renovació de la meitat del consell de la CNMC.

Els membres del consell de la CNMC es nomenen, mitjançant un reial decret a proposta del ministre d'Economia, entre persones de reconegut prestigi i competència en l'àmbit d'actuació de la CNMC. El mandat té una durada de sis anys sense possibilitat de reelecció.

Antoni Cañete repetirà com a president de Pimec

Divendres era el darrer dia per presentar candidatures per governar la patronal Pimec juntament amb els avals corresponents. A les tres de la tarda, l'única candidatura presentada era la de l'actual president, Antoni Cañete, que ja havia avisat que optaria a la reelecció. Com que no té competència, Cañete ja pot dir que repetirà com a president de l'entitat durant quatre anys més a partir del dijous 27 de febrer.

Antoni Cañete president de Pimec

A l'equip de Cañete s'hi sumaran personalitats destacades del món empresarial com Albert Sumarroca (Bodegues Sumarroca), Clara Gómez (Grup Clade), Dolors Liria (Col·legi de Psicòlegs de Catalunya), Elena Puigdevall (Unió Catalana d'Hospitals), Gabriel Jané (Barcelona Oberta),  Jordi Mateu (Summa Branding), Jordi Nadal (Plataforma Editorial), Jordi Galtés (AMEC), Judith Viader (Frit Ravich), Marta Vallès (Vottun), Meritxell Ruiz (Fundació Escola Cristiana de Catalunya), Pau Vila (LC Paper) i Rubén Bonet (Fractus), entre molts altres.

Pol Gibert, nou conseller delegat de Circuits de Catalunya

Pol Gibert, secretari general d’Empresa i Treball, assumeix el càrrec de conseller delegat de Circuits de Catalunya per desenvolupar el pla estratègic, així com per gestionar la nova etapa de la infraestructura després de l’entrada de Fira de Barcelona per explotar les instal·lacions. Gibert ha estat escollit en el consell d’administració ordinari de Circuits de Catalunya celebrat aquest matí i amb el suport de tots els socis, públics i privats: la Generalitat, el RACC i l'Ajuntament de Montmeló. Amb anterioritat, el conseller d’Empresa i Treball, Miquel Sàmper, va ser nomenat president del Circuit de Barcelona-Catalunya. Gibert és conseller del Circuit des de fa sis mesos i, entre altres, ha liderat, durant els darrers mesos, les negociacions amb Fira de Barcelona per l’explotació del Circuit a partir del 2025.

Pol Gibert secretari general

Gibert Horcas (Sabadell, 1987) és diplomat en ciències empresarials per la UAB i màster en relacions internacionals, desenvolupament i seguretat per la mateixa universitat. Ha estat tinent d'alcaldia de l'àrea de presidència i drets socials de l'Ajuntament de Sabadell des del 2019 fins al 2024 i diputat del Parlament de Catalunya des de l’any 2015 fins al 2024, on va exercir de portaveu d’Empresa i Treball.

Pere Cots, nou vocal independent a l'ICF

Pere Cots Juvé, director del departament de consultoria estratègica i finançament a la patronal Pimec, va ser nomenat pel Govern com a vocal independent de la junta de govern de l’Institut Català de Finances, màxim òrgan de decisió de l’entitat financera, equivalent a un consell d’administració. El nomenament de Cots, que coincideix amb l’expiració del mandat de l’anterior vocal Rafael Abella, manté la majoria dels membres independents dins de la junta de govern de la banca pública de promoció de Catalunya, tal com exigeix la normativa estatal i europea aplicable a les entitats de crèdit. D’aquesta manera, la junta de l’ICF, presidida pel secretari general d'Economia i Finances del Govern, Juli Fernández, queda configurada per un total d’onze membres amb una majoria de sis vocals independents i amb Vanessa Servera com a consellera delegada de l’entitat.

Pere Cots Juvé, nou vocal independent de la Junta de Govern de l’ICF

Els vocals independents als quals se suma Cots són Carme Hortalà, Joan B. Casas, José-Luis Peydró, Xavier Puig Pla i Pilar Soldevila, mentre que els vocals dominicals, que representen el Govern de la Generalitat, són, a banda de Fernández, Eva Giménez, secretària general de la Presidència; Francesc Trillas, secretari d'Afers Econòmics i Fons Europeus, i Jaume Baró, secretari d’Empresa. Cots, que ocupa un càrrec directiu a Pimec, ha estat soci i director d'Impuls Estratègic Consulting, i també ha ocupat càrrecs directius en diverses multinacionals, com ara la direcció financera a Allied Signal Friction Materials i la direcció corporativa a Mat Holding. La seva formació acadèmica inclou un màster en direcció i administració d'empreses per Esade i una llicenciatura en ciències econòmiques i empresarials per la Universitat de Barcelona.

Albert Avellaneda, nou director de Ciment Català

El consell directiu de Ciment Català, patronal que presideix Salvador Fernández, ha nomenat Albert Avellaneda (Barcelona, 1966) nou director de l'entitat. Avellaneda ha estat fins ara el cap de la secció de millors tècniques disponibles (MTD) de la direcció general de Canvi Climàtic i Qualitat Ambiental del Departament de Territori de la Generalitat de Catalunya. És llicenciat en biologia per la UB i màster en enginyeria i gestió ambiental per la UPC. Ha desenvolupat la seva carrera professional principalment en la funció pública, en àmbits com la prevenció i el control de la contaminació, la recerca i informació sobre tecnologies netes, la gestió ambiental i les certificacions d’inversions amb objectius de millora ambiental.

Nova etapa al Grup Farmacèutic Salvat

Nova etapa per al Grup Farmacèutic Salvat, integrat per Laboratoris Salvat, Pharmaloop i Salvat USA. La companyia farmacèutica ha incorporat Jordi Muntañola com a nou conseller delegat. Nascut a Barcelona el 1978, Muntañola és doctor en biologia molecular per la Universitat de Navarra i MBA per Esade. Al llarg de la seva carrera, ha treballat en empreses com Laboratoris Esteve, Grup Werfen i Esaote, dirigint equips d'R+D, estratègia corporativa, operacions, desenvolupament de negoci i oficina de transformació. Recentment, va ocupar el lloc de director comercial de l'activitat farmacèutica global de Laboratoris Esteve, on va liderar la seva expansió internacional accelerant el creixement rendible, desenvolupant equips d'alt rendiment i ampliant la presència en mercats clau com Europa, els Estats Units i la Xina.

stats