El perfil

“No em van fer sòcia de la companyia fins que no vaig demostrar que era capaç de conciliar”

Mercè Martí, presidenta executiva de Kreston Iberaudit

3 min
La presidenta executiva de Kreston Iberaudit, Mercè Martí.

Entre la medicina i els números

Mercè Martí va néixer l’any 1965 a Badalona, la ciutat on ha viscut tota la vida amb la seva família des de ben petita. “Malgrat que he viscut tota la infantesa al centre de Badalona, prop de la Rambla, de petita vaig estudiar a l’Escola Mireia de Montgat i després vaig fer el COU en un centre de Tiana”, recorda. Martí explica que és part d’una família nombrosa, ja que a casa eren fins a onze germans, i ella era de les més grans. A l’hora d’anar a la universitat, però, admet que va tenir dubtes entre dedicar-se al món de la medicina, les matemàtiques o l’empresa: “Sempre havia tingut vocació per cuidar i guarir, fins i tot tenia la nota per poder entrar a medicina, però tenia molts dubtes sobre si realment m’apassionava. Al final vaig optar per ciències econòmiques a la UB, la meva tercera opció”. Tot i això, Martí assenyala que no va tenir una experiència universitària gaire comuna, ja que durant el segon curs va perdre el seu pare i va començar a treballar, així que, com destaca ella, es va acostumar “a estudiar per lliure els caps de setmana i durant les vacances”.

Una vida dedicada a l’auditoria

“La meva primera feina va ser mentre estava a la universitat com a professora de comptabilitat i finances per a un curs de formació professional a la mateixa escola on jo havia estudiat”, recorda. El 1987, però, Martí va entrar en una auditora de Barcelona, Baker Tilly, com a membre júnior i s’hi va quedar vint anys. Fins i tot va arribar a tenir un càrrec de sòcia de la companyia. “Amb els anys i ja des de la posició de sòcia vaig voler sortir i crear una empresa que ressonés més amb els meus plantejaments. Kreston era una xarxa internacional de consultoria i vaig ajudar a impulsar la firma a Espanya, on ara soc la presidenta executiva”, explica. Martí forma part també de moltes institucions del sector: és membre de l'Institut de Censors Jurats de Comptes d’Espanya (ICJCE) i del seu homòleg català, i presideix l’Associació Grup20, que reuneix el volum més gran de facturació del sector a Espanya, per darrere de les big four.

Martí amb la seva família.

L’auditoria, un sector masculinitzat

Tal com explica Martí, el món de l’auditoria a Espanya ha canviat molt en els últims anys, però segueix sent encara un sector amb una alta presència masculina en càrrecs directius. “L’auditoria ha evolucionat moltíssim i es nota que les dones a poc a poc hem anat entrant en un sector on clarament érem minoria. Malgrat això, quan puges en les jerarquies més enllà dels estaments de primer nivell costa molt trobar dones en posicions amb poder de decisió i càrrega directiva”, recalca. Martí és també presidenta de la comissió d’equitat de gènere al Col·legi de Censors Jurats de Catalunya i, segons estudis de la institució, només hi ha 43 dones que ocupin alts càrrecs en aquest sector. En paraules de Martí: “La conciliació és un tema complicat i, en el meu cas, sento que no em van fer sòcia de la companyia fins que no vaig demostrar que era capaç de fer-ho tot a la vegada”.

Lliçons de vida

“Jo sempre he cregut que la sort et troba treballant. A mi em diuen que he tingut molta sort, però no sé si és veritat. Jo crec que en la meva trajectòria m’he trobat oportunitats i les he sabut aprofitar. Com a consell sempre dic que, quan un cau, cal tornar-se a aixecar, perquè és obvi que moltes coses no surten mai a la primera i la confiança en un mateix és essencial. En el món de l’empresa hi ha molta gent amb por de demanar ajuda, però cal saber-se envoltar de persones que t’aportin valor i crear una bona xarxa. Ells són qui t’empoderaran i et donaran inputs positius sempre”.

stats