Parlem de diners

David Calle, un dels millors professors del món: "Una pissarra va ser la millor inversió de la meva vida"

El professor, finalista en els premis Global Teacher Prize en el 2017, explica a l'Emprenem la seva relació amb els diners

El professor David Calle
01/12/2023
3 min

BarcelonaEl professor David Calle retorna als seus orígens per explicar com va ser la seva infantesa: “Vinc d’una família molt humil de Madrid, la meva mare era professora i el meu pare era empleat de manteniment en una escola. Sempre dic als meus alumnes que jo no vaig poder anar de viatge de final de curs de petit”. Calle, conegut actualment pel seu canal de YouTube Unicoos, compta amb més de milió i mig de seguidors a internet i va ser finalista en els premis Global Teacher Prize en el 2017, els Premis Nobel de la docència.

Després de l’institut, Calle va optar per estudiar enginyeria de telecomunicacions perquè creia que seria “la professió del futur”, però ho combinava amb fins a tres feines diferents. “Als tretze anys ja ajudava el meu pare en la seva feina de manteniment o repartint publicitat, però durant la carrera vaig treballar fent de professor de repàs i en una bugaderia per a hospitals. Només tenia lliures dos dies l’any i m’havia de pagar el meu Ford Fiesta”, recorda.

Quan va acabar els seus estudis, Calle va trobar feina com a enginyer a Siemens, empresa on va treballar durant cinc anys. Tot i això, explica que després d’aquest període, va prendre la millor decisió de la seva vida: “Vaig abandonar una feina estable per marxar a una consultoria petita amb només tres treballadors. Tothom em deia que estava boig, però gràcies a sortir del món corporatiu vaig canviar de rumb”. Calle va estar en aquella consultora uns anys, vivint per tot Espanya amb diversos projectes, però als trenta es va quedar a l’atur. “Estava a punt de tenir una filla i necessitava feina. Vaig tornar a treballar com a professor d’acadèmia particular per 600 euros al mes, a la mateixa escola on havia treballat mentre era estudiant, i vaig trobar la meva vocació”, narra Calle.

Calle va començar a dedicar-se de ple a la docència, muntant la seva pròpia acadèmia de classes particulars en el seu poble: “Vaig hipotecar la casa per aconseguir tirar el negoci endavant, en un mes tenia 200 alumnes i molta feina”. Amb la crisi del 2012, però, l’acadèmia va perdre estudiants i, tot i seguir funcionant, Calle va creure que amb YouTube podria donar lliçons als alumnes que no poguessin assistir a les seves classes. “No tots els estudiants aprenen al mateix ritme i amb les classes gravades podien recuperar-ho sempre que ho necessitessin, en obert i de manera gratuïta. Al principi em feia vergonya aparèixer a internet, però vaig comprar-me una pissarra per casa –la millor inversió de la meva vida– i vaig començar a fer tutorials a YouTube com a classes de repàs”, explica.

Aquest projecte que ell va començar de manera altruista, però, va acabar-se convertint en un fenomen a internet. “Molts adults no ho entenien i potser en els primers quatre anys, amb més de 500 vídeos, no vaig guanyar més de quaranta euros a internet. Però gràcies a això van arribar nous projectes i reconeixements”. El 2017, dos alumnes van nominar-lo al Global Teacher Prize de manera anònima i Calle va convertir-se en una figura pública amb ressò mediàtic a escala nacional: “No sé qui van ser aquestes dues persones, però de sobte vaig assabentar-me que estava entre els deu millors professors del planeta i vaig sortir a tots els mitjans. Els estic eternament agraït perquè va ser la porta a molts altres projectes professionals”, confessa Calle.

Després d’aquest boom, Calle va seguir amb la seva acadèmia de repàs a Madrid, perquè no volia perdre el contacte amb els alumnes, però va haver de tancar per la pandèmia: “No érem un servei essencial i després ja no vaig reobrir el negoci perquè tenia altres projectes entre llibres, conferències i més”. Calle és actualment propietari de dues societats limitades i compta amb l’ajuda d’un gestor i un soci per coordinar el seu projecte d’ensenyament a distància –l’acadèmia virtual Unicoos– i la seva feina a YouTube. “Soc molt mal cap. No em costa gens delegar i, en canvi, no sé posar-me estricte”, reconeix el professor.

De cara al futur, Calle assenyala que les noves tecnologies i la intel·ligència artificial canviaran el paradigma de l’educació, però alhora es mostra “tranquil”. “Em queden deu anys per jubilar-me i sé que sempre podré tornar als meus orígens, fent de professor”, conclou.

stats