Allau de canvis a les cúpules bancàries
Un perfil no polític presidirà per primera vegada en dècades el Port de Barcelona
La setmana ha estat marcada pels resultats empresarials del tercer trimestre de l'any, sobretot els de la banca, amb presentacions clau en una actualitat econòmica marcada per l'opa del BBVA sobre el Sabadell. Però ha estat justament CaixaBank qui ha donat una sorpresa malgrat no estar en el centre de l'actualitat bancària: el seu president, José Ignacio Goirigolzarri, ha decidit deixar la presidència del primer banc estatal, i serà substituït per l'únic vicepresident de l'entitat, Tomàs Muniesa. Per la seva banda, el Sabadell també ha anunciat canvis a la seva cúpula: el fins ara director financer, Leopoldo Alvear, ha presentat la seva baixa voluntària per incorporar-se a Société Générale i serà substituït per Sergio Palavecino Tomé. Més enllà del món bancari, el Port de Barcelona estrena un nou president –aquesta vegada, un perfil no polític–; Fira 2000 renova la seva cúpula i El Corte Inglés fa fora el director general.
Albert Civit, nou director de Fira 2000
El consell d’administració de Fira 2000 ha nomenat per unanimitat l’arquitecte i exgerent de l’Institut Català del Sòl (Incasòl), Albert Civit, com a nou director de la societat. Des de l’abril del 2023 i fins a aquest any Civit també ha estat gerent de projectes estratègics a l’empresa Barcelona Regional, i responsable del desenvolupament del projecte de remodelació de la Fira de Montjuïc per l’Ajuntament de Barcelona. Nascut a Barcelona, Civit és arquitecte per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i màster en Projectes de Gran Escala. També ha fet el programa de desenvolupament directiu de l'Iese Business School. La seva experiència professional va començar com a arquitecte en diferents obres dels Jocs Olímpics de Barcelona del 1992. Després de passar per diversos estudis d’arquitectura, va crear el seu propi despatx amb la marca ADD, on va treballar fins a l’any 2006. En l’àmbit de l’administració pública, ha exercit diferents càrrecs de responsabilitat a l'Incasòl, com a director de planejament tècnic i de serveis fins a arribar a la gerència i a la direcció, que va exercir entre els anys 2018 i 2021.
Alhora, en la primera reunió del màxim òrgan de govern de la societat, també es va nomenar la consellera d’Economia i Finances de la Generalitat, Alícia Romero, presidenta de la societat; i la vicepresidència recau en el tinent d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Valls. Fins ara cap conseller del Govern havia presidit el consell de Fira 2000, un canvi que "respon a la voluntat dels socis institucionals d’impulsar els projectes que es troben en fase de desenvolupament", va explicar l'entitat, com ara les obres d’ampliació dels espais firals del recinte de Gran Via, la remodelació de Montjuïc o la celebració del centenari de l’exposició de Fira de Barcelona l’any 2029.
Actualment, formen part de l’accionariat de Fira 2000 la Generalitat de Catalunya (52,42%), l’Ajuntament de Barcelona (24,05%), la Diputació de Barcelona (7,44%), l’Àrea Metropolitana de Barcelona (7,44%), l’Ajuntament de l'Hospitalet (7,44%) i la Cambra de Comerç de Barcelona (1,21%).
Adeu al director general d'El Corte Inglés
José María Folache, fins ara director general d'El Corte Inglés i màxim responsable de l'àrea de retail, ha d'abandonar el vaixell. La destitució es deu a discrepàncies internes amb el nou conseller delegat del grup, Gastón Bottazzini, que va ser nomenat el mes de juliol. Folache va entrar a El Corte Inglés el 2022 després de la sortida del fins aleshores conseller delegat, Víctor del Pozo, però abans ja hi havia treballat. Aquesta és, doncs, la segona vegada que Folache deixa la companyia després de sortir-ne el 2012, quan hi havia estat tres anys com a subdirector de compres. El directiu, de gairebé 65 anys d'edat, va ser conseller delegat de Carrefour Espanya entre el 2000 i el 2004, vicepresident de la companyia a escala mundial fins al 2009 i, posteriorment, va ser també conseller delegat de companyies com Tous, Parfois o Suárez.
La decisió de prescindir de Folache l'ha presa el mateix Bottazzini, que va ser contractat per posar en marxa un nou pla estratègic per al període del 2025 al 2030. De fet, la idea era mantenir Folache almenys fins a l'any que ve, quan comencés el nou període, però les desavinences entre els dos directius han portat a precipitar la decisió. L'objectiu del conseller delegat passa ara per establir diverses direccions generals, però encara no s'han fet públics els noms.
José Alberto Carbonell, nou president de Port de Barcelona
El Govern ha nomenat ja un successor per a Lluís Salvadó, fins ara president del Port de Barcelona, que ja havia explicat que s'esperaria a deixar el càrrec fins que acabés la Copa Amèrica. Serà José Alberto Carbonell qui el succeirà, i es convertirà en el primer perfil no polític de les últimes dècades al capdavant de la infraestructura –Salvadó mateix era diputat i vicesecretari de coordinació interna d'ERC abans de ser nomenat president.
Carbonell ja és un veterà del Port de Barcelona: ha exercit com a director general de la institució els darrers 15 anys. És enginyer de camins, canals i ports per la UPC, té un màster en Direcció i Administració d'Empreses per Eada i un programa d'alta direcció cursat a l'Iese. Va començar a treballar a l'Autoritat Portuària de Barcelona (APB) el 1991, i després d'ocupar diverses responsabilitats a l'organisme, va ser nomenat director general el gener del 2009.