Parts del món ja són inassegurables
Així ho declaren ja algunes asseguradores. La causa? El ràpid escalfament dels oceans. Durant els darrers anys hi han hagut comunitats senceres de propietaris, municipis costaners i altres agents que es queixaven dels augments elevats de les primes d'algunes asseguradores, arribant en alguns casos fins i tot als tribunals.
Ara les coses canvien, i força depressa. Segons ha declarat John Fitzpatrick, el secretari general de l'associació d'asseguradores, ja hi ha parts del Regne Unit i de l'Estat de Florida que han assolit el punt de no ser assegurables, a cap preu. També recomana als govers que, tot i enfrontar-se a problemes actuals com l'austeritat, a mig i llarg termini s'hauran d'enfrontar a despeses molt més elevades per reparar infraestructures danyades.
I què ha motivat que les asseguradores tinguin ara tanta pressa en el tema? Ja fa deu anys, com a mínim, que els científics avisen del problema que suposen els oceans cada cop més calents, però ara sembla que estudis més recents, com l'informe de l'Associació Ginebra, apunten clarament a que el problema és més pronunciat del que es pensava. Segons la reasseguradora Munich Re, el nombre de catàstrofes degudes al mal temps ha crescut de forma notòria els darrers 30 anys. El nombre d'inundacions, tormentes, sequeres i incendis forestals ha passat de 300 anuals el 1980 a prop de 900 el 2012.
També es mostren preocupats els asseguradors sobre el nombre creixent, i del valor, de propietats que es construeixen a la línea costanera, cosa que fa pujar, i de valent, els costos quan els desastres costaners colpejen amb força. També ens avisa el Sr. Fitzpatrick d'un "canvi qualitatiu en la temperatura dels oceans que sabem que és un factor clau en la severitat de les tormentes"
Ben curiós aquest món, on sembla que cal que les asseguradores ens avisin per adonar-nos que és veritat lo que els cientìfics del clima ens diuen des de fa dècades. Avisats estem. Hi farem alguna cosa més?