La butxaca

Oportunitats perdudes amb la reforma de l'ITP

Un habitatge en venda a Barcelona.
04/03/2025
2 min

Aquesta setmana el tema estrella és l’ITP –o l’impost de transmissions patrimonials– que hem de pagar quan volem comprar un pis de segona o posterior transmissió. Els pisos nous estan sotmesos a l’IVA del 10%. Fins ara l'ITP era del 10% de forma general i del 5% per a joves menors de 32 anys. Ara bé, el Govern n’ha acordat una modificació per a Catalunya que eleva el 5% fins als 35 anys, es creen trams del 10% al 13% en funció de l'import de l’habitatge i s'eleva fins al 20% en el cas dels grans tenidors.

Comencem per les oportunitats dels joves. Reduir l’impost és un gran encert, però només per als que ingressen menys de 36.000 euros bruts a l’any; és a dir, 2.200 euros nets al mes. Sempre m’he fet la següent pregunta: si ara ja pagues un lloguer (amb el qual se’n va la meitat del sou) i vius en el dia a dia, quan pots estalviar per a l’entrada d’un pis? Penseu que per un pis de 250.000 euros l’entrada és de 50.000, a part de les despeses i els impostos (uns 30.000 més). Per tant, ampliar l’edat fins als 35 em sembla un encert, a condició que s’ampliïn també els ingressos que rep la persona. Ampliar el rang d’edat deixa més temps per poder estalviar els recursos necessaris per fer front a la compra.

El 35% dels habitatges comprats a l’Estat l’últim any no van necessitar hipoteca, i segurament la gran majoria són d’inversors que no dubteu que, d’alguna manera, se saltaran pagar el 20% de l’impost. El dubte que em queda és el següent: si som conscients de les dificultats d’accés a l’habitatge, per què no hem aprofitat que pugem l’impost per la part alta per reduir-lo per la part baixa i afavorir que les persones comprin el seu habitatge habitual? A la Comunitat de Madrid paguen un mínim d’un 6%; a casa nostra comencem al 10%.

stats