Opinió 11/01/2024

Grifols, o quan una acció es torna boja

Andrei Boar explica els avantatges per al petit inversor borsari de diversificar al màxim

2 min
Oficines de Grifols a Sant Cugat del Vallès.

BarcelonaInvertir en borsa sempre implica un risc i, de tant en tant, l’hem de viure en primera persona. Aquesta setmana, Gotham City Research, un fons d’inversió que guanya diners quan les accions d’una empresa baixen, va emetre un informe posant en dubte la credibilitat dels comptes de Grifols. Per descomptat, quan es va fer públic l’acció va arribar a caure fins a un 47%, tot i que després es va recuperar a “només” un -26%.

És poc probable que situacions així es donin al mercat, però passen. Per aquest motiu, és clau diversificar les inversions. Com diríem popularment, no s'han de posar tots els ous al mateix cistell. Imaginem que tenim una cartera en borsa de 50.000 € on només hi ha Grifols i cau un 50%: hem perdut la meitat dels diners. Ara imaginem la mateixa quantitat, però repartida en un mínim de deu empreses: només 5.000 € a Grifols i 45.000 a la resta. Les pèrdues també es redueixen un 90%. 

A més, en situacions d’extrema volatilitat el més recomanable per a un petit inversor és la prudència i quedar-se fora del mercat. Ara bé, fins i tot el dimarts negre de Grifols hi ha persones que van guanyar prop d’un 40% en la remuntada que va fer la companyia entre primera hora i última hora. I d’altres hi van perdre un 50%. La veritat, una autèntica ruleta russa. Com sempre dic, el petit inversor arriba tard, tant a l'hora de guanyar-hi com de perdre-hi. Per tant, prudència en aquests casos en què sembla que podem guanyar molts diners de cop (mai pensarem que els podem perdre). 

Finalment, una altra estratègia seria invertir directament en un índex borsari, per exemple, replicant l’Íbex-35. Sempre hi guanyaràs o hi perdràs menys que si tries accions, però a la pràctica estaràs invertint en 35 empreses a la vegada i, per tant, un dia boig com el de Grifols no t’afectarà. Penseu que l’Íbex va caure menys d’un 2% en un dia històric per a la borsa espanyola. 

En resum, en borsa el risc hi és sempre i per això és bo diversificar la inversió com a mínim en deu empreses.

stats