CONSTRUCCIÓ
Empreses27/05/2018

Sacyr: una batalla entre accionistes que va més enllà del negoci del totxo

Carceller inverteix per seguir com a primer accionista de la constructora amb el rerefons del petroli de Repsol

Xavier Grau
i Xavier Grau

La constructora Sacyr és una de les principals empreses del sector a Espanya. Però els seus dos principals accionistes, els empresaris José Moreno Carretero i Demetrio Carceller, han entrat en una guerra oberta per controlar el consell d’administració de la companyia. Carceller, que també és president de Damm i de la petroliera Disa, és el principal suport que té el president de Sacyr, Manuel Manrique, per mantenir-se en el càrrec. Carretero, per la seva banda, reclama més presència en el consell d’administració.

Inscriu-te a la newsletter EmpresesInscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

En el fons, el que amaga la batalla és el control de Sacyr, però no només pel seu negoci de construcció o infraestructures. Al darrere hi ha una cosa més important. Sacyr és el segon accionista de la petroliera Repsol, amb un 8%. Manrique, considerat un home proper a Carceller, és el vicepresident segon de la petroliera, en representació de Sacyr. I a Carceller li interessa estar connectat amb Repsol, perquè al capdavall ell mateix té importants interessos en el negoci del petroli i els carburants a través de la seva companyia Disa.

Cargando
No hay anuncios

Sacyr, a més, té un segon representant al consell d’administració de Repsol, José Manuel Loureda, que va ser fundador i president de la constructora i que ara té gairebé un 8% del capital.

La junta d’accionistes de Sacyr del dia 7 de juny haurà d’esvair els dubtes. Moreno Carretero reclama més representació en el consell d’administració de Sacyr i, a més, vol que l’actual president, Manuel Manrique, que ara té tot el poder executiu i que l’any que ve farà 65 anys, cedeixi funcions nomenant un conseller delegat. De moment, l’equip jurídic de Sacyr s’ha limitat a dir que ja treballen en l’elaboració d’un pla de successió de Manrique. Sacyr vol suprimir el límit dels 65 anys per mantenir funcions executives a la companyia, mentre que Moreno Carretero ha demanat que es mantingui aquest límit. A més, vol que una empresa de captació de talent sigui l’encarregada de buscar un nou conseller delegat, professional i jove.

Cargando
No hay anuncios

Demetrio Carceller, que és el primer accionista de Sacyr, ja va dir en l’últim consell d’administració que estava disposat a elevar un 5% la seva participació per fer-se fort en l’accionariat i fer front a Moreno Carretero. L’escalada ja ha començat i ha aconseguit un 3,6% addicional amb instruments financers contractats amb Goldman Sachs, que té un 5% de la constructora. Amb aquests que ha aconseguit, Carceller ja té els drets polítics del 18,10% del capital (un 16,16% seu i la resta amb el pacte que té amb el grup canari Satocán).

Però José Moreno no s’ha retirat de la lluita. Al contrari: ha decidit plantar cara a Carceller. De moment ha començat a buscar aliances amb els fons d’inversió que estan a l’accionariat de Sacyr. El primer pas ha sigut demanar a la direcció de Sacyr la relació dels principals proxy advisors que normalment representen els grans inversors en la junta d’accionistes.

Cargando
No hay anuncios

L’oferta de Moreno Carretero, a través de la seva empresa Beta Asociados, passa per fer una reunió a tres bandes, amb la direcció de Sacyr i aquests representants dels fons, per explicar les seves propostes de reforma dels estatuts. Els principals proxy advisors que operen a les empreses cotitzades espanyoles són Institutional Shareholder Services (ISS), Glass, Lewis & Co, Egan-Jones Proxy Services, Ivox i Proxinvest, segons els registres de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

A Carceller l’aposta per continuar com a soci fort de Sacyr ja li ha costat força diners: uns 50 milions d’euros invertits en el 3,6% addicional que ha obtingut, xifra que podria augmentar sensiblement si vol arribar a créixer un 5% en el capital, tal com va anunciar fa uns dies.

Cargando
No hay anuncios

La lluita accionarial no és només per mantenir el poder a Sacyr i, de retruc, entrar al consell d’administració de Repsol. Hi ha raons més prosaiques. Moreno Carretero, en les seves peticions a la junta d’accionistes de la constructora, també demana que el president de la companyia, Manuel Manrique, i José Manuel Loureda, retornin a l’empresa els 619.000 euros que han cobrat per representar Sacyr en el consell d’administració de Repsol.

També hi ha un altre aspecte. Moreno Carretero i Sacyr discrepen sobre quina és la participació d’aquest empresari en l’accionariat de la constructora. L’empresa només li reconeix el percentatge del 5,5% que té de manera directa, però Moreno Carretero sumaria un 16,1% de Sacyr en cas d’executar la participació indirecta que té en el grup a través de derivats i altres instruments financers.