Empreses02/02/2014

El racó del consumidor

i
Josep Maria Galí

Intangibles

Què passaria si tot d'una els ciutadans es convertissin massivament a la sostenibilitat? Imaginem que, per exemple, decidissin substituir la compra de béns materials per béns immaterials, i que en lloc de comprar-se un abric nou, dediquessin els 200 euros que pot costar a anar 10 vegades a un espectacle de 20 euros. O bé a 10 espectacles de 20 euros i 5 massatges d'esquena de 20 euros. El fabricant de l'abric no estaria content, intentaria convèncer els ciutadans que és important anar a la moda, perquè sap que d'abrics ja en tenen. I els actors i els massatgistes els hi dirien que considerin quantes hores de passar-s'ho bé poden tenir pel valor d'un abric que no necessiten.

Massatges

Cargando
No hay anuncios

Si això passés massivament, el mercat laboral canviaria radicalment. Hi hauria molts més autònoms que treballadors de fàbriques i cadenes de botigues. La flexibilitat laboral seria essencial per adaptar-se a la demanda: ja sabem que els serveis no es poden emmagatzemar com els abrics. Els mals actors i els massatgistes mediocres haurien d'espavilar-se o es quedarien sense feina: és més difícil enredar un client amb un massatge dolent que trigar deu minuts més del compte a cosir les mànigues d'un abric. Hi hauria més competència, perquè normalment costa menys muntar una empresa de serveis que una de fabricació i comercialització de productes materials.

Castigar

Cargando
No hay anuncios

Als governants els fa pànic aquesta economia. La por a l'autònom és mes vella que l'anar a peu. L'Estat els veu com a gent molt difícil i costosa de controlar, una colla d'evasors d'impostos als que s'ha de desanimar castigant-los sense subsidi d'atur ni jubilació. El maltractament a l'autònom, la discriminació negativa del petit empresari de serveis té aquest origen. El somni de qualsevol ministre d'Hisenda es tenir a tothom treballant en poques i grans empreses fàcils de controlar. En conclusió, la sostenibilitat no interessa a l'Estat.