Alimentació

Una plantació de cafè al mig d'Osona, o el somni (possible) del Joan i l'Eva

Dos emprenedors creen un cafetar de 5.000 plantes a Sant Vicenç de Torelló, fita sense precedents en un clima continental

Una parella a Sant Vicenç de Torelló (Osona) ha aconseguit una fita que semblava impossible: conrear cafè en un clima no tropical. Paciència, dedicació i un estudi exhaustiu han estat els trucs del Joan Giráldez i l'Eva Prat per plantar 5.000 plantes a la seva finca, ben lluny del Brasil o del Vietnam, d'on normalment provenen els grans que consumim. Aquest cafetar és una fita sense precedents a Catalunya, una zona de clima mediterrani continental, i s'espera que la primera collita important de grans de cafè arribi el maig de l'any que ve.

Fa 8 anys que el Joan i l'Eva van començar l'estudi del terreny, la climatologia i la pluviometria de Castellvilar, la finca on tenen la plantació. La sorpresa va ser que prop del 90% de les condicions climàtiques eren adients per al conreu del cafè, en aquest cas fet en un cultiu d'ombra. La ubicació també és important: es troba a la vall d'una muntanya, i tant les parets naturals com els roures i les alzines que hi creixen creen un microclima que afavoreix la germinació de les plantes.

Cargando
No hay anuncios

Com aguanta una planta de clima tropical al centre de Catalunya, on la temperatura pot baixar a -5 graus a l'hivern i pujar a 40 a l'estiu? El Joan, que fa 24 anys que treballa en el món del cafè, explica que han aconseguit "una adaptació genètica" de la llavor. Aquesta llavor és importada i té un origen confidencial, però és "d'alta qualitat i té un alt preu de mercat", i va ser analitzada perquè pogués créixer a la finca. Per començar, van estressar molt la planta fins que es va aclimatar a la zona: així, la major part de l'any pot estar a l'aire lliure i, els mesos de fred i glaçades està protegida per un hivernacle.

Cargando
No hay anuncios

Van començar a plantar fa tres anys, i en aquest temps els cafetars ja han germinat, han crescut i molts s'han trasplantat al sòl. Als voltants del maig de l'any que ve tenen previst fer la primera collita important de grans de cafè, i compten que en poden arribar a tenir prop de 7.000 quilos. De moment les plantes són joves, fan 8 grans com a molt, però quan són adultes en poden arribar a fer 36. El fruit del qual s'extreu el pinyol, és a dir, el gra de cafè, tarda uns 8 mesos a madurar. Després deixa de créixer i es torna de color vermell potent: és en aquest moment que es pot collir.

El gust que tindrà el cafè és encara un secret, però serà innovador, segur, ja que els cafetars s'impregnen de les propietats de les plantes que els envolten: en aquest cas, dels roures i les alzines autòctones, però també d'altres plantes tropicals que han plantat a la vora, com alvocaters i mangos.

Cargando
No hay anuncios

Del gra a la tassa

Després del procés de plantació i de recol·lecció, hi ha una feinada fins que puguem beure'ns la tassa de cafè a Castellvilar. El Joan i l'Eva tenen clar que faran un procés de rentatge natural, com s'ha fet tota la vida, tot i que portarà moltes hores aconseguir el resultat esperat. Expliquen que hauran de començar a delegar feina i muntar equips perquè els ajudin, tant al camp com en el procés de recol·lecció.

Cargando
No hay anuncios

Fins ara, ho han fet tot ells dos sols: a banda de les seves feines habituals (ella és administrativa i ell distribuïdor de cafè), es dediquen a temps complet als cultius: "Tenim dues jornades de 8 hores. Des que vam començar el 2018, que no hem fet vacances", afirmen, cansats però contents, ja que tot el temps invertit ha donat resultat. "Ho hem après tot de manera autodidacta, el nostre objectiu no era aconseguir el fruit, sinó gaudir del camí i demostrar que es podia fer".

Cargando
No hay anuncios

Aquests emprenedors creuen que el projecte estarà complet l'any que ve, quan puguin torrar els grans, i es podrà visitar per veure el procés des de l'inici. Ho faran tot a la mateixa finca, "sense tecnologia puntera, amb fusta, terra i materials de primera necessitat".

Per a l'Eva i el Joan la idea és explicar com s'obté el cafè i també vendre'l a la finca. Sobre el preu, comenten que estem acostumats a prendre un cafè a un euro i mig, però "no som conscients" de tot el que hi ha darrere. Comparant-ho, expliquen que no és diferent d'un chardonnay o un vi superior, i un cafè d'especialitat com aquest pot valdre 6 o 7 euros la tassa; "és el que val realment". De moment, la idea del Joan i l'Eva és omplir la vall de Castellvilar de cafetars: tenen unes 9 hectàrees disponibles per cultivar els grans.

Cargando
No hay anuncios