Finances
Empreses27/05/2023

Deliri amb Warren Buffett al Woodstock del capitalisme

La multitudinària junta d’accionistes de Berkshire Hathaway ret culte un any més al cinquè home més ric del món

BarcelonaLa premsa nord-americana anomena la trobada "El Woodstock del capitalisme”, en referència al multitudinari festival de música de Woodstock del 1969. Però en lloc dels escenaris entre prats verds, la junta d’accionistes de Berkshire Hathaway té lloc en un centre de convencions a la gens glamurosa ciutat d’Omaha, a l’estat de Nebraska. I en lloc d’idolatrar algunes de les grans estrelles del rock, els participants reten culte a Warren Buffett, president de la multinacional.

Inscriu-te a la newsletter EmpresesInscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

Buffett necessita poques presentacions. Amb 92 anys, actualment és la cinquena persona més rica del món, però sobretot és la seva dilatada trajectòria i els èxits de Berkshire Hathaway –una sola acció val 484.000 dòlars– el que l’han convertit en l’Oracle d’Omaha. 

Cargando
No hay anuncios

Berkshire Hathaway no produeix res. És un conglomerat financer que es dedica, únicament, a invertir en altres empreses. La llista de participacions de la companyia és llarga, amb companyies conegudes. Coca-Cola o les piles Duracell són algunes de les seves marques més conegudes, però, entre moltes altres societats, el hòlding també té un 8,5% de la petroliera Chevron, prop d’un 20% de la companyia de targetes de crèdit American Express o un 5,6% d’Apple, que en valor es tracta de la seva inversió principal. “No entenc el producte, però entenc el comportament dels consumidors”, va dir Buffett per justificar la seva aposta pel fabricant de l'iPhone.

Cargando
No hay anuncios

L’assemblea d’accionistes del passat dia 5 va atreure unes 30.000 persones. En essència es tracta d’una convenció de tres dies on tots els negocis del conglomerat exposen els seus productes, però la peregrinació anual a Omaha té com a recompensa escoltar de viva veu les opinions de l’Oracle sobre l’economia i els mercats. Més enllà de fer-li preguntes, l’acte també permet als seus acòlits venerar Buffett. La imatge del multimilionari és omnipresent en cartells, figures de cartró i caricatures. Fins i tot s’hi poden comprar ninots de peluix amb la seva figura, que fan la competència a Martin, el dragó de Geico, mascota de la principal asseguradora del grup.

L’èxit de Buffett no s’entén sense la seva mà dreta i vicepresident de l’empresa, Charlie Munger. Amb 99 anys fets i (almenys des de fora) un bon estat de salut, Munger va seure al costat del seu soci, entre dues caixes de Peanut Brittle, un dolç hipercalòric fet amb crocant de sucre i cacauets que és el producte estrella de l’empresa de xocolata See’s Candies, adquirida per Berkshire Hathaway el 1972. “Odio fer publicitat dels meus propis productes, però aquesta és la clau de la longevitat”, havia declarat Munger sobre el dolç en una entrevista al febrer. Durant la presentació de resultats, només va trigar deu minuts a menjar-ne.

Cargando
No hay anuncios

Elogis i crítiques a Elon Musk

Si Buffett és l’oracle, Munger es podria qualificar de geni i figura. En aquesta ocasió va tenir paraules per a un altre multimilionari, el fundador de Tesla i amo de Twitter, Elon Musk. Berkshire sempre s’ha negat a invertir en Tesla i actualment és un dels principals accionistes de la xinesa BYD, competidora directa, però això no va fer escatimar floretes a Buffett sobre les capacitats de Musk –"és una persona brillant", va dir–, que Munger es va encarregar de matisar amb to passivoagressiu.

Cargando
No hay anuncios

“No volem competir amb l’Elon en moltes coses”, va dir Buffett, i Munger ràpidament va afegir: “No volem tants fracassos”. Posteriorment, el president de Berkshire va intentar elogiar la tossuderia de Musk amb els negocis: “Fanatisme no seria la paraula”, va dir en veu alta Buffet. El vicepresident el va tallar amb un breu “Sí que ho seria”. 

Bromes amb la crisi bancària

La recent crisi bancària als EUA –amb la fallida de Silicon Valley Bank (SVB) i Signature, dos bancs amb negocis al sector tecnològic– va ser un dels punts calents de la sessió. Berkshire s’ha venut recentment les participacions en dues entitats –Bank of New York Mellon i US Bankcorp–, però manté el 13% de les accions de Bank of America, que segons Bloomberg va rebre uns 15.000 milions de dòlars de dipòsits d’antics clients de SVB.

Cargando
No hay anuncios

“Com que anticipàvem preguntes sobre bancs, haurem de començar a utilitzar llenguatge bancari”, va dir Buffet, mentre girava dos cartells que tenia sobre la taula amb les frases “disponible per ser comprat” (available for sale, en anglès) davant seu i, davant del seu soci, “conservat fins a la maduració” (held-to-maturity, en anglès), les dues maneres com la banca qualifica els seus actius. La broma va despertar grans riallades mentre, impassible, Munger continuava engolint Peanut Brittle.

Cargando
No hay anuncios

“Si la gent es pensa que els dipòsits no es mouen viuen en una altra era. Ja no cal fer cua al banc i esperar durant dies i que t’atengui un caixer, pots tenir un pànic bancari en qüestió de segons”, va avisar Buffett. Preguntat sobre què hauria passat si les autoritats nord-americanes no haguessin garantit els dipòsits de tots els clients, el magnat va ser clar: “Simplement hauria sigut catastròfic”.