OPINIÓ
Empreses29/04/2012

L'Índia s'ha d'obrir més a l'exterior

Jaume Giné Daví

L'Índia és la 10a economia mundial. Continua lluny de la Xina, que és la 2a, darrere dels Estats Units. L'any 2011, el PIB xinès era dues vegades i mitja superior a l'indi. El 2025, serà la 3a economia mundial i el país més poblat, amb una força laboral i un mercat interior enormes. L'Índia va créixer el 7,4% el 2011 i ho farà el 7% el 2012. La Xina creix més: un 9,2% el 2011 i un 8,2% el 2012. Són xifres elevades, però que es ressenten dels efectes de la crisi de la UE, el seu primer soci comercial. Les reformes índies van arrencar l'any 1991. A la Xina, Deng Xiaoping les havia iniciades el 1978. L'elefant indi va trigar tretze anys més que el dragó xinès a apostar per la globalització. Ambdós països van passar d'una economia socialista planificada a una economia de mercat. Però la Xina es va modernitzar i es va obrir abans i més a l'exterior.

A l'Índia hi ha un sector privat vigorós, classes mitjanes i altes que impulsen el desenvolupament econòmic. Les seves empreses multinacionals s'expandeixen arreu del món. Però el país ha crescut de manera desigual. El 2011, el 27,5% dels indis eren molt pobres. I milions de nens desnodrits conviuen amb el nombre més gran de milionaris asiàtics a la llista Fortune 2011.

Cargando
No hay anuncios

El model indi, si bé és una mica caòtic, ha donat els seus fruits gràcies al creixement demogràfic, la creació de milions de llocs de treball i un alt índex d'estalvi. Però necessita reformes estructurals urgents per millorar la productivitat i l'eficiència dels sectors econòmics per competir amb la Xina. Hi ha dèficits: unes altes dosis de proteccionisme econòmic, unes infraestructures velles que asfixien les comunicacions internes i externes, un mercat laboral rígid, uns sistemes d'educació i salut precaris, etc. La Xina sí que va prioritzar l'educació i les infraestructures: mentre que els ferrocarrils indis recorden l'etapa colonial, la Xina té la xarxa de TGV més gran del món.

L'Índia necessita un marc regulador més àgil i transparent que afavoreixi la inversió interna o estrangera. Avui, sense connexions polítiques, tot és més difícil i els projectes s'eternitzen. L'Índia ocupa el lloc 132 en la llista de 183 països del Doing Business 2012 que publica el Banc Mundial. El país s'ha d'obrir més a l'exterior. També ha de compaginar el desenvolupament econòmic amb una distribució més equitativa de la riquesa.

Cargando
No hay anuncios

Jaume Giné Daví és professor de la Facultat de Dred d'Esade