Laura Fa: "Els sous de Madrid són molt més competitius que els d'aquí"
La periodista del cor i 'mamarazzi' explica la seva relació amb els diners
De petita, la comunicadora Laura Fa (Barcelona, 1974) volia ser corresponsal de guerra. Ràpidament, però, va redirigir la seva carrera i va trobar el seu camp de batalla al “sector més guerriller que hi ha”, la premsa del cor. Va estudiar història i periodisme: “Jo ja treballava, però vaig fer la carrera perquè no volia que ningú em digués que no soc periodista de veritat”. De fet, assegura que no hi havia temari sobre la seva especialitat: “Tothom em mirava com si fos una extraterrestre, vaig haver de fer assignatures de societat”, explica en declaracions a l’Empreses.
Fa va néixer en una família amb uns pares “espavilats de professió” i a ella així la van educar. Quan encara anava a l’institut va entrar al món laboral: “Primer feia enquestes pel carrer, havia anat fins i tot a Càceres a fer-ne. També feia de cangur i d'entrenadora, fins que vaig tenir edat per fer de dependenta al negoci familiar de videoclubs”.
La reportera va endinsar-se al món de la comunicació treballant a Ràdio Ciutat de Badalona: “La premsa local tenia molta importància i teníem sous dignes, podies viure bé”. Més endavant, mentre treballava a l’Arucitys, a 8TV, li van trucar per treballar a Madrid: “Vaig dir que sí i vaig preguntar si em pagarien alguna cosa”.
La periodista va col·laborar a Abre los Ojos, CazaMariposas i Sálvame. “A Madrid m’he guanyat molt bé la vida. Hi ha més estabilitat econòmica, perquè els sous són molt més competitius que els d'aquí”. Tot i això, li agrada molt treballar a Catalunya: “Faig una premsa del cor amb un punt més d'humor. Espero que a partir d'ara canviïn les coses i me la pugui guanyar aquí”.
L’actual copresentadora de Mamarazzis col·labora també en altres mitjans i la suma d’aquestes col·laboracions constitueix el seu treball: “Si em quedo sense alguna feina, en tinc d’altres. A més, no tinc cap cap, soc superlliure i flexible.” Per altra banda, però, no es pot posar malalta: “No tinc baixes per una malaltia, ni vacances pagades. I, si em cauen quatre col·laboracions a la vegada, penso, ara què?”
La postura de l’autònom és sovint complicada: “No vaig ni poder parir tranquil·la, al cap de cinc setmanes em vaig haver d'incorporar a treballar a l’Arucitys perquè vivia amb la por de perdre la feina”, explica la periodista. I segueix: “Vaig tornar tan aviat pel patiment que em generava que es posés algú al meu lloc i no poder tornar.” La comunicadora assegura que aquí és on rau la bretxa salarial de gènere: “Ara veig a Catalunya Ràdio l'Elisenda Carod, i no sé si ha tingut a veure amb la seva maternitat, però vist des de fora i com a dona... que dos mesos després de donar a llum et canviïn el teu programa per un altre, en una època vulnerable, em sembla com a mínim de mal gust si no ha sigut ella la que ho ha triat. En tot cas, segur que ho agafa amb molta il·lusió”.
En aquest sentit, diu: “La conciliació ni et passa pel cap. En una altra feina si la teva criatura es troba malament, tu ho pots dir a l'oficina, però jo no puc dir a la tele «avui no vinc», perquè llavors no cobro”. Fa és conscient que en el seu sector ella es guanya bé la vida, així i tot, la seva feina és molt inestable pel que fa als ingressos: “El que acabes estalviant cada tres mesos és per pagar impostos i per viure”. Ella, però, compagina la vida amb una parella que té un sou i horari estable: “Ens complementem i estalviem. Tot i que no gaire, perquè també ens ho gastem”. Ho destinen principalment a l’oci, anant de viatge, a restaurants i al cinema. “El que m'ha costat menys i m'ha donat més satisfaccions és la meva caravana, amb la qual passo els estius a Port de la Selva”, remarca.
Pel que fa a l’habitatge, sempre ha viscut en un pis en propietat, i fa uns anys se’l va vendre per comprar-ne un de més gran: “Pago una hipoteca bastant més baixa que el que seria un lloguer i acabarà sent un pis meu. És una inversió”. Ara ja n'ha pagat la meitat.
Sobre finances personals, el seu últim canvi laboral, d'Espejo público a La família de la tele, ha sigut una mala decisió econòmica: “Vaig pensar que bé, un projecte xulo i que econòmicament em funcionarà, però esclar, no ha durat ni dos mesos”. De tot se n’aprèn i actualment està negociant per un possible projecte a 2Cat: “Espero fer un programa de televisió en català i amb Mamarazzis; amb aquell esperit que teníem la Lorena i jo a l’Arucitys”.