Indústria

L''unicorn' català que esquiva els aranzels de Trump

Wallbox treu fruit de la seva fàbrica de Texas en plena guerra comercial de Trump

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha suspès durant 90 dies els denominats aranzels recíprocs. Unes taxes que han revolucionat els mercats els darrers dies i que també han disparat les alertes en moltes empreses catalanes que tenen una part del seu mercat als Estats Units. Però hi ha companyies que no pateixen en excés per les tarifes de Donald Trump. Entre elles, una de les que han arribat a ser un unicorn (empreses de més de 1.000 milions de valoració), Wallbox, que es dedica a la fabricació de carregadors de cotxe elèctric.

Inscriu-te a la newsletter EmpresesInscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

Per què Wallbox no pateix tant pels aranzels? La clau la trobem a Arlington, a l'estat de Texas, on l'empresa que dirigeix Enric Asunción va aixecar una fàbrica que va començar a produir l'any 2022. Llavors no hi havia l'ombra dels possibles aranzels. La decisió d'invertir en una planta als Estats Units es va prendre per motius de negoci: estar a prop d'un gran mercat amb gran potencial de creixement. Ho explica Douglas Alfaro, que actualment és el director de desenvolupament de negoci, però que anteriorment havia liderat el mercat dels Estats Units. "Aquells anys el mercat del cotxe elèctric creixia en aquell país a ritmes d'entre el 60% i el 80%", explica a l'Empreses.

Cargando
No hay anuncios

Des que es va inaugurar la planta texana de la companyia el 2022 ja s'hi han produït més de 100.000 unitats de carregadors de vehicle elèctric de la família Pulsar, una de les línies de carregadors de la companyia. "Comptar amb una planta de fabricació als Estats Units ens permet respondre més ràpidament a les necessitats dels clients i accelerar la transició a la mobilitat elèctrica a tot el país", explica Asunción.

Pocs competidors

A més, hi ha altres avantatges, diu Douglas Alfaro. La planta disposa de 12.000 metres quadrats. Té capacitat per créixer amb nous productes. També té prou magatzem per guardar productes i components que arriben des d'Espanya o altres països, cosa que pot permetre aguantar mesos sense rebre l'impacte de possibles aranzels. Les instal·lacions d'Arlington estan preparades per a un creixement a llarg termini, amb capacitat i infraestructura addicionals per suportar un augment de la producció a mesura que la demanda de recàrrega de vehicles elèctrics continuï creixent, diu la companyia, que referma la seva estratègia a llarg termini als Estats Units.

Cargando
No hay anuncios

Alfaro reconeix que, si finalment s'imposen aranzels, poden afectar lleugerament el preu de la família Pulsar que es produeix als Estats Units, ja que hi ha algun component que arriba d'altres països, com el Canadà o Mèxic. Però és un percentatge petit del carregador. A més, tenir una planta de fabricació als Estats Units té un altre avantatge. En aquell mercat hi ha menys competidors que a Europa i a l'Àsia. I els fabricants del Vell Continent o del gegant asiàtic es troben ara amb dues barreres: si entren en vigor els aranzels, els seus productes no seran competitius als EUA, i si volen fer-hi una inversió productiva –alguns estan començant a aixecar-hi les seves fàbriques–, encara tardaran un temps a poder posar a la venda els seus productes.

Per a Wallbox, el mercat dels Estats Units és prou important. Representa entre el 25% i el 30% del seu negoci, i creix en carregadors domèstics i també en carregadors més ràpids per instal·lar en centres comercials, comunitats de veïns o edificis d'oficines. Estar presents als Estats Units amb fabricació, però també amb una xarxa pròpia de proveïdors i una força de vendes i comercial pròpia, els "dona molta confiança i alguns avantatges", indica Douglas Alfaro.

Cargando
No hay anuncios

Creixement previst

A la planta dels Estats Units es fabrica la línia Pulsar, però el fet és que la companyia està venent a aquell país altres línies de carregadors ràpids, com Supernova, i el bidireccional Quasar 2, que ara es porten des d'Espanya. El Quasar 2 és especialment interessant per al mercat nord-americà, diu Alfaro, perquè la xarxa elèctrica té febleses amb avaries per nevades, huracans i altres inclemències, i aquest carregador permet acumular l'energia (per exemple de fotovoltaica en teulada) i passar-la, quan cal, a la mateixa llar. Tot i que aquests models ara s'envien des d'Espanya, en un futur si el mercat creix prou i hi ha massa crítica, es fabricarien a la planta d'Arlington i, per tant, evitarien també l'impacte de possibles aranzels.

Cargando
No hay anuncios

A la companyia, però, no tot són alegries. El 2024 els ingressos van créixer un 14% respecte a l'any anterior, fins als 163,9 milions d'euros, segons els resultats presentats per l'empresa, que cotitza als Estats Units, però va registrar unes pèrdues de 131,5 milions d'euros (un 17% més que l'any anterior) i va haver de retallar la plantilla en un 35%, amb uns 300 acomiadaments. La causa, la debilitat del mercat de cotxes elèctrics, bàsicament. Als Estats Units, reconeix Douglas Alonso, les ajudes federals al cotxe elèctric s'han reduït al mínim. Però assegura que depenent del lloc hi ha ajudes estatals, locals i, fins i tot, de les companyies elèctriques, que supleixen en part la manca de suport del govern de Washington.