Indústria

L’empresa reusenca líder mundial en fabricació de portes d’ascensor que va néixer en un galliner

La van fundar el 1977 un empresari i un treballador seu, i des d'aleshores es manté com una empresa familiar

ReusEn aeroports, hotels, oficines, edificis públics o habitatges dels cinc continents hi ha moltes possibilitats de trobar ascensors amb portes automàtiques fabricades per una empresa que té la seu corporativa a Reus. Poca gent sap que aquesta companyia, el Grup Fermator, que actualment disposa d’onze plantes de producció en diversos països i és líder mundial del sector, va situar la seva primera fàbrica en un antic galliner entre Reus i Constantí.

Inscriu-te a la newsletter EmpresesInscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

No és un cas aïllat. La crisi del sector agroalimentari dels anys setanta va convertir antigues granges escampades pel terme de la capital del Baix Camp i municipis propers en fàbriques de sectors diversos: una mostra de la capacitat de reinventar-se de l’empresariat reusenc. Un empresari i un enginyer industrial van crear el 1977 aquesta companyia amb l’objectiu de fabricar un producte molt específic, amb una gran demanda en un estat espanyol en ple procés de modernització. Eren Josep Maria Guilera, fundador de la societat Manusa Puertas Automáticas, i Joan Ramon Gomis, treballador de Manusa. Van crear dues societats: Puertas Fermator i Tecnolama. La primera ha quedat com a marca comercial i la segona, com a planta de producció.

Cargando
No hay anuncios

Al voltant de l’any 2000, la família Gomis va quedar com a accionista principal i va aprofitar, per créixer acceleradament, que durant aquesta primera dècada del segle Espanya era el país del món on més ascensors s’instal·laven. El mercat estatal els quedava petit i Fermator va iniciar una forta expansió internacional. La primera planta fora de l’Estat va ser a Grècia, i la van seguir el Brasil, l'Índia i la Xina, buscant posicionar-se en un mercat asiàtic en expansió. Ara és la Xina el país on més ascensors per habitants s’instal·len.

Una dada demostra la dimensió actual de la companyia: distribueixen 700.000 portes a l’any en més de 100 països. D’aquestes, 140.000 es produeixen a la factoria de Reus. La facturació del grup el 2023 va arribar als 350 milions d’euros, un augment del 5% respecte de l’any anterior. L’objectiu per al 2024 és créixer un 10%, segons explica el director general, Jaume Vicheto. Actualment, la companyia té més de 1.600 treballadors entre directes i indirectes, uns 400 a la capital del Baix Camp.

Cargando
No hay anuncios

Precisament un dels projectes és ampliar la planta actual de Reus, de 22.000 metres quadrats, amb 5.000 metres quadrats més; un terreny que ara és municipal i esperen que l'Ajuntament els permeti comprar-lo en un concurs públic. La primera oferta pública va quedar deserta perquè les condicions no les podia assumir ningú. Vicheto demana facilitats a les administracions per afrontar nous projectes: "Que ens deixin fer. Un conseller de la Generalitat que un dia va visitar Reus va dir que les empreses el que li demanaven és que no les emprenyessin. La burocràcia complica molt els projectes i els encareix".

Cargando
No hay anuncios

Fermator també ha previst ampliar pròximament la fàbrica de Falset, que té 14.000 metres quadrats on treballen 120 persones. A la capital del Priorat poden duplicar la superfície industrial. I ho faran després de superar una greu crisi, ja que el temporal Filomena va destruir la planta el 2021 i en un any la van construir de nou. Els productes estrella de Fermator són les línies de portes per a replà i cabina 40/10 i Compact Release, totes dues per al sector residencial. Pel que fa a projectes comercials per a hotels, centres comercials i grans infraestructures, la Prèmium. També ofereixen productes especials i fets a mida per al client que són molt singulars: portes envidrades, portes amb mecanisme i operador UDD –és a dir que el mecanisme o l'operador són a baix, en lloc de ser a la part superior de l'ascensor– i portes circulars.

Gairebé mig segle després de la seva creació, Fermator es manté com una empresa familiar. I potser aquest és el secret del seu lideratge, amb un 22% del mercat mundial. El seu principal competidor, al qual va superar fa poc, està en mans d’un fons d’inversió. Actualment, el Grup Fermator pot fabricar qualsevol mena d’ascensor, des del més clàssic fins a comandes úniques que atenen des d’un departament que no para d’innovar per mantenir aquest lideratge mundial portat des de la discreció, una característica molt comuna en l’empresariat català i que en el reusenc és encara més exagerada.