Empreses03/03/2013

Grillo i la borsa

Blanca Palacián I Millán Vázquez
i Blanca Palacián I Millán Vázquez

La incertesa generada dies abans de les eleccions italianes s'ha consumat aquesta setmana després que se'n conegués el resultat definitiu. L'empat tècnic entre la dreta i l'esquerra, al costat de la irrupció del populista Grillo, va desencadenar una forta correcció dels mercats. La pitjor de les expectatives es va complir: els italians van equilibrar les forces dels partits i van deixar una situació molt complexa per a la formació d'un govern estable.

A primera hora de dilluns, els mercats rebien amb fortes pujades els primers sondejos que indicaven una possible victòria amb majoria de l'esquerra. Un cop es va anar avançant en el recompte dels vots, els inversors van anar assimilant el més que probable bloqueig del govern. La reacció dels mercats va ser explosiva, i va provocar en l'índex Mib italià una caiguda del 4,5%. A més, els danys col·laterals de les eleccions italianes van arribar a totes les borses, i hi va haver una caiguda de més d'un 3% en l'índex espanyol i un fort repunt en l'índex de volatilitat de l'S&P 500 i l'Eurostoxx. El desenllaç d'aquesta situació pot arribar d'aquí setmanes o mesos.

Cargando
No hay anuncios

No obstant això, cal posar en context aquesta situació. La convulsa situació política és la norma amb la qual el país porta convivint els últims anys. Tampoc cal oblidar que el BCE ha deixat clar el seu compromís amb l'euro, mitjançant el programa de compra de bons perifèrics, la qual cosa disminueix les preocupacions pel que fa a la rendibilitat de les carteres dels inversors. L'entorn macroeconòmic actual, per tant, sembla ben diferent. A Europa sembla que hi ha símptomes que l'economia es podria començar a recuperar aquest any. Mentrestant, els Estats Units apunten a una recuperació molt més sòlida, i així ho demostren els retorns des de començament d'any dels seus principals índexs de referència, que sumen rendibilitats del voltant del 5%.

La incertesa, per tant, està sent el principal motiu de caos en els mercats financers. Tot i així, el resultat de les eleccions no hauria de ser suficient motiu, per si sol, perquè presenciem en els pròxims dies caigudes molt més fortes en els mercats de les que hem observat aquesta setmana. Així, l'evolució de l'economia ha de ser el factor predominant per determinar l'evolució dels mercats, més enllà de l'evolució dels esdeveniments a Itàlia.

Cargando
No hay anuncios

Les correccions es podrien limitar després del cop sofert en conèixer els resultats. Els mercats s'haurien de guiar per l'evolució en la conjuntura econòmica europea i americana, i mantenir la tendència alcista amb la qual van iniciar l'any 2013. Els resultats electorals italians haurien de ser, per tant, una correcció i no pas una tendència baixista perdurable.