Energia
Empreses05/11/2022

Una Gàl·lia energètica en un poble de 300 habitants

El municipi valencià d'Ares dels Oms pretén autoabastir-se al 100% d’energia el 2024

Rafa Nogués
i Rafa Nogués

València“Pensa en local, actua en global”. Aquest és el lema que es promou des d’Ares dels Oms (Serrans), un municipi particular. Amb poc més de 300 habitants i situat a la frontera amb Castella-la Manxa, la localitat valenciana està molt a prop de fer història: pot convertir-se en el primer poble d'Espanya que aconsegueix ser 100% independent en matèria d’abastiment energètic. Aquest objectiu, a mig camí entre la quimera i el desig de tot consumidor –només s’ha de mirar la factura de la llum dels últims mesos– està a punt d’esdevenir una realitat, ja que la intenció del consistori és autoabastir-se del tot d’electricitat l’any 2024, cosa que podria suposar un estalvi per a les butxaques de les famílies del poble d'entre el 60% i la pràctica totalitat de la factura de la llum.

Inscriu-te a la newsletter EmpresesInscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

De moment, però, començaran per la instal·lació fotovoltaica que produirà 750 kilowatts hora al dia a partir del gener del 2023. “El més important no és la potència de la radiació solar”, afirma Andrés Montesinos, president de l’Associació d’Usuaris d’Energies Renovables d’Ares dels Oms, sinó “la quantitat de temps que el sol incideix sobre les plaques”. En aquest sentit, remarca Montesinos, la situació de València respecte al sol és “privilegiada”.

Cargando
No hay anuncios

Un home i un somni

Malgrat la tradició d’Ares dels Oms de practicar la col·lectivitat i l’economia circular –fins al 1975 tenien un forn comunal per tal que tothom hi pogués cuinar els seus propis productes–, aquest ambiciós projecte té nom i cognom: Rafael Giménez. El Rafael és l’alcalde del municipi des del 2011 i tenia molt clar què havia de fer des del principi de la seva legislatura: treure profit dels recursos del poble. “A l'entrar a l’Ajuntament em vaig adonar de tots els recursos de què disposàvem. Per exemple, comptàvem amb una empresa municipal que distribuïa energia a tot el poble i vaig observar que era una eina molt important. Aquell va ser l’inici”, comenta, orgullós, a l'Emprenem.

Cargando
No hay anuncios

Ares dels Oms és un indret privilegiat pel que fa a energies renovables. Està situat en una zona on predominen les ratxes fortes de vent, cosa que els permet obtenir energia eòlica amb la instal·lació de dos aerogeneradors de 100 kilowatts hora per dia cadascun. D’altra banda, i aprofitant el pas d’un dels afluents del Túria, tenen prevista la creació d’una instal·lació d’energia hidràulica amb turbines, basada en la construcció de dues basses, amb 200 metres de desnivell de diferència, des d’on produiran energia amb els salts d’aigua de l’una a l’altra. A més, aquesta infraestructura no només serviria com a font d’energia, sinó que suposaria un punt d'abastament d’aigua per als helicòpters en cas d’incendis a la zona. Energies renovables, protecció del medi ambient i salut física i financera per als seus habitants.

Cargando
No hay anuncios

L'última font d’energia que el consistori pretén explotar és la biomassa i el biogàs, una de les iniciatives més esperades. La biomassa, dins l’àmbit de les fonts d’energia renovables, és la matèria orgànica d’origen animal o vegetal que pot ser utilitzada com a font d’energia. D’aquesta manera, els residus d’aquest tipus generats per les granges del poble, per la brossa orgànica municipal, per les deixalles de la depuradora i les deixalles vegetals de la muntanya pública es reutilitzaran i es transformaran en energia per al poble. El biogàs, per la seva banda, és el resultat energètic de la fermentació de la matèria orgànica de la biomassa i l'emanació de gasos com el metà o el CO₂. “La llum no serà gratuïta, però serà moltíssim més barata que l’actual”, comenta, pletòric, Andrés Montesinos.

Un fet transcendental

Per què altres pobles amb les mateixes condicions no imiten el projecte d’autoabastiment energètic de la localitat valenciana? La resposta és senzilla: la xarxa elèctrica que fa servir Ares dels Oms és de propietat municipal, aliena a la influència d’empreses privades. A més, el municipi està en el punt final d'instal·lació de la xarxa, per la qual cosa durant molts anys, durant les tempestes o situacions d’inestabilitat mediambiental, les cases del municipi patien constants apagades que deixaven les llars sense cap servei durant hores. Aquests problemes, sumats a la desatenció de l’empresa subministradora, van constituir el tret de sortida per emprendre aquest viatge, que, si no hi cap incidència, està arribant al seu destí.

Cargando
No hay anuncios

El primer pas fet pel consistori va ser, precisament, unir-se amb unes 300 petites empreses de subministrament d’energia per compartir informació, mètodes, recursos i costos. En segon lloc, van involucrar professionals del sector, capacitats per poder fer els estudis pertinents de valoració i previsió. D’aquesta manera, van contactar amb l’entitat que més ha ajudat el poble a poder fer realitat la idea de l’autoabastiment: la Universitat Politècnica de València. Però per poder dur a terme un estudi exhaustiu de les necessitats energètiques del municipi, els tècnics de la Politècnica de València demanaven una enorme quantitat de dades contrastades. Afortunadament, des del consistori havien fet els deures quan tocava.

Fa 10 anys la Comissió Europea va establir una normativa que obligava les empreses distribuïdores a instal·lar equips de mesura electrònics en totes les seves xarxes. Ares dels Oms, ja amb Rafael Giménez a l’alcaldia, va ser dels primers municipis de tot l’estat a utilitzar-los. Així doncs, la previsió i diligència del consistori han facilitat el treball i l’estudi de l’equip universitari per fer el projecte energètic. “Tot això ens ha permès proporcionar a l’equip desenvolupador informació detallada del consum que hi ha hagut al poble en els últims 10 anys. Així, tot ha sigut més senzill”, diu Giménez.

Cargando
No hay anuncios

Retards i ajudes

“Portem molt de retard perquè vam posar el projecte en coneixement de les institucions i de l’opinió pública quan encara no teníem cap via de finançament. És sobre la taula des de fa sis anys i no ha sigut fins ara que ens hem vist tan a prop d’obtenir resultats”, explica l'alcalde, que, després de grans esforços burocràtics i de dotar-se d’una gran dosi de paciència i diàleg, ha aconseguit els fons necessaris. “Tenim dos projectes finançats: un de la Unió Europea per augmentar i millorar la productivitat del biogàs. L’altre, per a la creació d’una microxarxa intel·ligent per coordinar l’activitat dels diferents generadors d’energia i que faci servir només aquells que supleixin la demanda de llum que hi hagi en aquell moment”, confirma l’alcalde. Aquest últim ha estat finançat pel govern d’Espanya. També han pogut obtenir ajudes del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) i de la Generalitat Valenciana.

Cargando
No hay anuncios

Entitats, col·lectius i població estan cada cop més conscienciats de les urgències del planeta i de la imperiosa necessitat de posar fi a les conductes que l’han portat a la situació actual. De vegades funciona allò del petit pas per a l’home i el gran pas per la humanitat. De vegades, tal com fa Ares dels Oms, només hem de pensar en local per poder actuar en global.