Els funcionaris guanyen pes en el mercat laboral
Un de cada sis assalariats a Catalunya treballa al sector públic, una proporció que arriba a un de cada cinc en el conjunt d'Espanya
BarcelonaUn, dos, tres, quatre, cinc… funcionari! Aquesta és la relació que es dóna actualment a Catalunya entre els assalariats del sector privat i els del sector públic. La relació d'un a cinc (amb un 16,3% de treballadors del sector públic sobre el total), és inferior a la que es dóna en el conjunt d'Espanya, on la taxa de treballadors del sector públic arriba al 20,9% del total (un de cada cinc).
Problema estatal
Catalunya té, de fet, la taxa més baixa d'assalariats del sector públic sobre el total. Altres comunitats autònomes, com Astúries, Castella i Lleó i Castella-la Manxa, superen el 25%; Andalusia se situa en el 24,5% i Ceuta i Melilla, on l'exèrcit té una presència elevada, arriben al 47,5% i al 42,4%, respectivament.
El treball públic ha estat motiu de polèmica precisament aquesta setmana a Castella-la Manxa, després que el seu conseller d'Educació, Marcial Marín, afirmés que els nens somien a ser funcionaris: "Si aconseguim canviar aquesta tendència -va sostenir- Castella-la Mancha s'enlairarà".
Les retallades en les finances públiques han posat en perill fins i tot molts llocs de treball que fins aquests últims anys de crisi econòmica es consideraven segurs i estables com cap altre. Tot i així, la importància relativa dels funcionaris en el conjunt de persones que treballen va en augment, ja que en el sector privat l'atur puja més de pressa.
Les dades de l'Enquesta de Població Activa (EPA) de l'últim trimestre del 2012 mostren que el nombre de treballadors del sector públic ha caigut amb força a Catalunya. Només en l'últim any la caiguda s'ha situat en 23.000 assalariats, fins a un total de 381.200 treballadors de les administracions públiques al final de l'any. Es tracta d'una caiguda del 5,7%, que en l'empresa privada arriba al 7,7% anual, amb la destrucció de 165.700 llocs de treball.
El perfil del funcionari
Les dones són majoritàries en el sector públic a Espanya: el 54,8% dels assalariats de les administracions públiques a l'Estat són dones. Per altra banda, la mitjana d'edat és superior a la que es dóna en l'empresa privada: mentre que el 15,5% dels ocupats en el sector privat tenen menys de trenta anys, en el públic aquesta taxa es redueix al 7,4%.
Una altra característica particular dels treballadors del sector públic és la baixa taxa de treballadors a temps parcial, que representa només el 6,4% del total, enfront del 17,2% de treball a temps parcial que es dóna en el sector privat. La temporalitat, però, no és una desconeguda en les administracions (tot i que va en descens): el 19,5% dels ocupats en el sector públic en l'últim trimestre del 2012 eren temporals, enfront del 23,8% en el quart trimestre del 2011.
I on treballen? Més de la meitat dels treballadors del sector públic del conjunt d'Espanya, el 55,6%, estan adscrits a les comunitats autònomes, el 17,7% a l'administració central i el 19,8% a l'administració local. La resta es reparteix entre les empreses i institucions autònomes i la Seguretat Social.
Costos laborals
Els treballadors del sector públic han patit en els últims anys retallades salarials en diversos àmbits. Tot i així, els costos laborals per hora efectiva de feina no han baixat de manera significativa en termes agregats.
En el tercer trimestre del 2012, l'hora de treball efectiva d'un treballador de les administracions públiques (inclosa Defensa) tenia un cost de 23,12 euros, només quatre cèntims menys que en el mateix període de l'exercici anterior. El cost (inclosos salaris i cotitzacions) de l'hora de treball és superior al que es dóna en el conjunt de sectors econòmics, de 20,20 euros, que s'ha mantingut estable en l'últim any.