REFLEXIÓ
Empreses21/04/2013

Compte amb Els fulls d'Excel

Marcel Coderch

En el seu llibre Aquesta vegada és diferent: 800 segles de bestieses financeres , els economistes Carmen Reinhart i Ken Rogoff defensen que vuit segles d'història financera ens ensenyen que una relació entre deute públic i PIB superior al 90% té un efecte molt negatiu sobre el creixement econòmic. Aquesta xifra ha quedat consagrada com un fet indiscutible en la majoria de debats sobre els orígens i les solucions a la crisi actual, i per això s'ha utilitzat per justificar les polítiques d'austeritat com a condició prèvia a la reactivació econòmica.

N'hi ha que han discutit aquesta conclusió argumentant que en realitat la causalitat va en sentit contrari. És a dir, que un deteriorament del creixement econòmic és el que fa que la ràtio entre deute públic i PIB empitjori. No qüestionen les dades aportades per aquests autors, només la interpretació que en fan. Avui, però, la prescripció de Reinhart i Rogoff es discuteix d'una manera més fonamental: posant en dubte que les dades històriques realment indiquin el que aquests autors conclouen.

Cargando
No hay anuncios

Des que es va publicar l'estudi, són molts els que s'han dirigit als autors per demanar-los el detall de les dades utilitzades. Thomas Herdon i els seus col·laboradors de la Universitat de Massachusetts van intentar replicar els resultats, sense èxit, però van aconseguir que Reinhart i Rogoff compartissin el full d'Excel del seu estudi i van veure com s'havien construït els resultats. Van trobar almenys tres circumstàncies que invalidarien les conclusions: primer, l'exclusió de països i períodes amb deute i creixement elevats; segon, la ponderació arbitrària de països i períodes en calcular la mitjana, i, per acabar, errors en les fórmules d'Excel. Tot plegat fa que, en lloc de calcular un -0,1% de creixement en països amb deute superior al 90% del PIB, resulti un positiu 2,2%.

Per tant, al contrari de tot el que s'està dient i aplicant, no sembla que la història ens indiqui que deute públic i creixement són realitats incompatibles, com predica la UE. Una raó més per reivindicar un canvi de política monetària europea.

Cargando
No hay anuncios

Enginyer