31/03/2013

La competència entre els BRICS Entra en escena

La cinquena cimera dels BRICS (el Brasil, Rússia, l'Índia, la Xina i Sud-àfrica) va reunir a finals de març a Durban cinc economies que representen el 43% de la població mundial, el 20% del PIB i el 43% de les reserves de divises del món. Són els motors que han impulsat gairebé la meitat del creixement mundial en els darrers tres anys. I ho continuaran fent. Segons el Fons Monetari Internacional (FMI), les economies emergents creixeran el 2013 un 5,5%, mentre que les avançades ho faran només un 1,2%.

Això no vol dir que els BRICS no pateixin la crisi de la demanda dels Estats Units i la UE. La Xina va créixer un 7,8% el 2012, el nivell més baix des del 2009. Les economies de Rússia (3,4%), l'Índia (5%) i Sud-àfrica (2,6%) es van desaccelerar molt més. I la del Brasil es va estancar en un 0,9%, una tendència que podria impulsar més cooperació mútua i la institucionalització del grup. A Durban es va decidir constituir un banc de desenvolupament BRICS, amb un capital inicial de 50.000 milions de dòlars per finançar projectes de desenvolupament i infraestructures. Tot i així, el lideratge creixent de la Xina en el procés d'integració BRICS crea recels en els altres quatre socis. L'economia xinesa és tres vegades la del Brasil, quatre vegades les de l'Índia i Rússia i disset vegades la de Sud-Àfrica. Segons l'OCDE, la Xina creixerà el 2013 un 8,5%, molt més que els altres països, amb el seu consegüent superàvit comercial.

Cargando
No hay anuncios

El banc BRICS oferirà un marc ideal per canalitzar més inversions xineses als altres quatre països i afavorirà les ambicions de Pequín amb vista a una internacionalització gradual del iuan en detriment del dòlar i de l'euro com a moneda de referència en les transaccions internacionals amb els països emergents. Per altra banda, el Brasil i l'Índia es queixen que les seves exportacions es veuen perjudicades per la infravaloració del iuan xinès.

A Durban els BRICS van escenificar la seva força, però també es van deixar veure com els competidors en el nou ordre econòmic.

Cargando
No hay anuncios

Professor d'Esade i autor del llibre 'Asia marca el rumbo' (Dèria Editors)