El campió mundial dels formatges és de Catalunya
La bagenca Muntanyola aconsegueix dues distincions davant de més de 4.000 peces de 42 països diferents
Fa només una setmana, el formatge semicurat de cabra Garrotxa, de la firma catalana Formatges Muntanyola, va rebre la medalla d’or com a millor formatge del món de la seva categoria en els World Cheese Awards 2022. A més, la mateixa companyia, establerta a Sant Salvador de Guardiola (Bages), també va recollir el tercer premi per al formatge ecològic Lúpulus, en la categoria de curat de llet de vaca.
El jurat de la prestigiosa competició gastronòmica, format per 250 tastadors professionals, avaluava més de 4.000 formatges provinents de 42 països diferents, així que, per a l’empresa catalana, els dos premis representen, sens dubte, un reconeixement incontestable. Però, més enllà de l’èxit del podi, les medalles de Formatges Muntanyola tenen un gust especial. Perquè la formatgeria bagenca no és una empresa típica i corrent, sinó un centre que dona feina a persones amb discapacitat intel·lectual, física i trastorns mentals. És així perquè, des del 2015, forma part dels projectes de la Fundació AMPANS, una entitat sense ànim de lucre que acompanya, assisteix i insereix en el món laboral persones en situació de vulnerabilitat. A part de la formatgeria, segons les habilitats i interessos de cada persona, AMPANS també treballa oferint llocs de treball en iniciatives de restauració, jardineria, quioscos i botigues.
En el cas concret de Formatges Muntanyola, sis dels dotze treballadors actuals provenen d’aquest acord solidari, que els proporciona una ocupació adaptada, digna i de qualitat per tal de desenvolupar el seu present i futur laboral. Per a Anna Prado, responsable de la formatgeria, “procurar oportunitats de feina als col·lectius en exclusió és fonamental perquè els garanteix una rutina, un sou i un espai de socialització diari i necessari”. Així ho corrobora Vanessa Albin, que fa set anys que treballa a les instal·lacions de Muntanyola, sobretot en l’etiquetatge i expedició del formatge: “Durant aquests anys he realitzat moltíssimes tasques i activitats noves que mai m’havia plantejat que seria capaç d’aprendre”, explica. I, sobre les distincions dels World Cheese Awards, afegeix: “És molt gratificant recollir aquests premis, perquè sento que pertanyen a tots els treballadors que ens hi hem dedicat dia a dia”.
És per això, doncs, que, per a tot l’equip de la marca, les dues medalles tenen un significat doblement emocionant, ja que premien la qualitat d’un producte que, a més de ser excel·lent, és solidari i compromès. Anna Prado, però, matisa que el procés i el resultat s’han d’avaluar amb independència: “és evident que per a nosaltres treballar amb la Fundació AMPANS representa un plus, però no volem que ens comprin els formatges com un acte de bona fe, sinó per la qualitat del producte”. I conclou: “Els premis no són un reconeixement a la vessant social de l’empresa, sinó la constatació que contribuir a la integració de les persones excloses no és incompatible amb l’excel·lència, ans al contrari”.
Seguint la tradició dels fundadors, Muntanyola treballa amb quatre tipus de llet –cabra, ovella, vaca i búfala– de granges pròpies o properes, elaborant 13 varietats de formatge de diferents intensitats i maduracions. El Garrotxa, però, tal com certifica l’última medalla d’or, és la joia de la corona, ja que acapara quasi el 80 % del volum de vendes. Al llarg d’un any, la firma produeix aproximadament fins a 44.000 quilos d’aquest formatge, que es distribueix a través d’establiments d’alimentació de la comarca i també a la botiga online. A més, el producte també s’exporta de forma directa als Estats Units i a través d’intermediaris en alguns països europeus, tot i que el mercat principal és el local. Sense revelar la clau de l’èxit, Anna Prado explica que el Garrotxa està elaborat amb llet de cabra pasteuritzada que segueix un procés de maduració de sis setmanes i compta amb “una escorça florida natural extremadament delicada, que requereix molta cura”.
Aquest mateix formatge ja es va endur la medalla de bronze l’any passat, i durant aquests mesos, l’empresa s’ha dedicat a perfeccionar la recepta original per arribar a la textura, el gust i l’aroma que els ha valgut el primer premi. En paraules de Prado, “és un formatge especialment agraït que pot agradar a tothom”, i Vanessa Colbin ho confirma: “Jo no soc gaire formatgera, però, en canvi, el Garrotxa m’encanta”.