MACRO
Empreses17/03/2013

Alemanya, full de ruta de les reformes estructurals

Espanya pren com a referència el pla de reformes en les prestacions d'atur, la burocràcia, la creació d'empreses i la sanitat introduït fa exactament deu anys per Gerhard Schröder

Christian De Angelis

Reduir la burocràcia administrativa, augmentar la flexibilitat laboral o introduir el copagament sanitari són algunes de les propostes que va realitzar fa justament deu anys el socialdemòcrata alemany Gerhard Schröder, tot esperonant els seus conciutadans a "atrevir-nos a fer ara els canvis necessaris per tornar a estar al capdamunt del desenvolupament social i econòmic d'Europa". L'anomenada Agenda 2010 ha marcat la vida política i econòmica del país en els últims anys, configurant un model de competitivitat i, alhora, un sistema de societat del benestar menys garantista .

Tots aquests canvis estructurals recorden les veus que a Espanya reclamen avui polítiques semblants, i que s'han començat a fer, malgrat la gran contestació social.

'Minijobs'

Cargando
No hay anuncios

El pla reformista de Schröder, continuat per la seva predecessora, Angela Merkel, va estimular la contractació temporal i els anomenats minijobs , amb menys de 20 hores setmanals i 400 euros de retribució mensual.

Es va permetre a les empreses reduir la jornada laboral per adaptar-se a la disminució de la demanda sense haver de fer acomiadaments. Una mesura semblant a algunes de les que s'han introduït a Espanya amb la reforma laboral.

Cargando
No hay anuncios

El subsidi per desocupació es va reduir a un any i, a risc de perdre la prestació, es va obligar els aturats a acceptar treballs en qualsevol sector i encara que impliqui canviar de ciutat. També es va dur a terme una transformació de les oficines d'ocupació en centres especialitzats en la tramitació de llocs de treball.

Formació

Cargando
No hay anuncios

Alemanya va posar en marxa diversos plans d'ocupació i va promoure la introducció dels joves en el mercat laboral, per exemple, mitjançant un sistema d'educació dual en què es combina l'aprenentatge teòric amb les pràctiques remunerades a les empreses.

L'Agenda 2010 va incloure la promoció de les empreses unipersonals mitjançant ajudes i la creació d'un programa de crèdits en condicions preferents per a pimes. També va implicar la simplificació de tràmits administratius per a la creació d'empreses, amb la supressió de 300 lleis.

Cargando
No hay anuncios

D'altra banda, es va reduir l'impost de societats, que va passar del 25% al 19%.

Copagament

Cargando
No hay anuncios

Schröder va dictar la injecció de 2.000 milions d'euros per a infraestructures i l'augment de la inversió en recerca i desenvolupament, alhora que retallava les ajudes per comprar habitatges. També va introduir el copagament amb la introducció d'una quota de 10 euros per visita mèdica i trimestre.Per acabar, es va implementar un coeficient de sostenibilitat per a les pensions, referenciades en el cas alemany als salaris, i no a l'IPC.

Model per a Espanya

Cargando
No hay anuncios

José García-Montalvo, professor de la Universitat Pompeu Fabra, creu que el balanç per a Alemanya és "clarament positiu: l'economia alemanya estava en una situació no gaire bona i estructuralment ara és molt més potent".

"L'Agenda 2010 -afegeix- marca el camí de les reformes per a altres països, i clarament per a Espanya, on per fer les grans reformes es pren com a guia coses que han funcionat bé en estats com Alemanya".

Cargando
No hay anuncios

L'aplicació d'aquesta mena de reformes, però, és força més dificultosa en el moment actual de l'economia espanyola, a on, a banda dels problemes estructurals propis, es dóna una situació conjuntural en l'àmbit europeu i global molt més negativa que la que hi havia el 2003. "L impacte positiu d'aquestes reformes és a molt llarg termini i la situació econòmica d'Alemanya els va donar temps; a Espanya, ara, no hi ha aquesta paciència", conclou García-Montalvo.