Directius
Directius18/04/2025

Reivindicar l'hora de dinar a l'oficina

Les pauses per compartir un àpat amb els companys de feina també són positives per a les empreses

The Economist

Quan Linda Tripp, una companya de feina que portava un micròfon ocult, va convèncer l'exbecària de la Casa Blanca Monica Lewinsky per anar a dinar, aquesta no s'imaginava que es trobaria amb agents de l'FBI ni que la portarien a una sala de l'Hotel Ritz-Carlton de Washington per interrogar-la. El que semblava una cita innocent per dinar va ser un dels primers passos cap a un procés d'impeachment presidencial. Tanmateix, un dels aspectes més notables d'aquesta història és que aleshores fins i tot els treballadors més humils es podien permetre dinar en un restaurant.

La pausa per dinar ha perdut popularitat en aquests temps de presses i exigència. Aturar-se al migdia ara podria ser percebut com un senyal d'inactivitat. El que abans es coneixia com una "hora de dinar", ara és més probable que es limita a un entrepà davant de l'ordinador. Segons un estudi de l'empresa d'investigació de mercats Hartman Group, el 62% dels treballadors d'oficina dels Estats Units dinen habitualment a la seva taula de treball.

Cargando
No hay anuncios

Alguns lamentaran el declivi d'aquells dinars sibarítics de tres plats amb vi, que potser acabaven amb còctels i una cigarreta. Abans, aquests àpats marcaven regularment la jornada laboral de banquers, advocats i periodistes (sobretot els més veterans ploren aquesta pèrdua). Però tornar alegrement a l'oficina per fer una petita migdiada és cosa del passat.

Aquests dinars no només són cada cop menys habituals, sinó que, més probablement, estan acompanyats com a molt d'una aigua amb gas. Una raó principal per al seu declivi és que els comptes de despeses de les empreses ja no són tan desmesurats. Un altre motiu és que la mentalitat general ha canviat: l'entreteniment corporatiu amb alcohol està perdent atractiu.

Cargando
No hay anuncios

Però ¿els treballadors han anat massa en l'altra direcció? El concepte de dia de treball continuat i eficient ha acabat convertint en tendència que els treballadors mengin davant el teclat una ració de sushi –comprada per endur– o un simple entrepà de pernil i formatge. Treballar des de casa ha consolidat aquesta pràctica. Segons una investigació de Nicholas Bloom de la Universitat de Stanford, durant el migdia no es registra cap caiguda de l'activitat en línia dels empleats en remot.

Menjar alguna cosa ràpida davant de l'ordinador pot fer que la taula quedi plena de motlles o el teclat enganxifós, però no són els únics inconvenients. Menjar al despatx també significa estar assegut més temps, cosa que pot causar dolor a les articulacions. Estar assegut durant hores augmenta el risc de patir hipertensió i fins i tot malalties del cor.

Cargando
No hay anuncios

Què passa amb la fatiga cognitiva que es genera quan algú està "sempre en línia"? Mai ha sigut tan necessari fer una pausa a la meitat de la jornada. La monotonia pot portar a una manca d'idees fresques i, en última instància, a una disminució de la productivitat.

Cargando
No hay anuncios

A més, reunir-se per compartir un àpat ha estat un ritual durant mil·lennis. Formar vincles amb companys o clients a través d’una xerrada informal durant un dinar és un dels plaers de tenir una feina. I hi ha beneficis mesurables en el fet de fer una pausa i unir-se als companys per dinar. Segons un estudi de Kevin Kniffin i els seus col·laboradors a la Universitat de Cornell, els bombers que mengen junts són més cooperatius i generalment fan millor les seves tasques. Van descobrir que les unitats que compartien un àpat durant la jornada laboral aconseguien millors resultats en el rendiment dels seus equips.

Més productivitat i benestar

La implicació també augmenta. Una enquesta entre treballadors de l'Amèrica del Nord feta per l'empresa d'higiene Tork va resoldre que els treballadors que feien una pausa per dinar cada dia obtenien una puntuació més alta en satisfacció laboral i, a més, eren més propensos a recomanar la seva empresa a altres persones.

Cargando
No hay anuncios

Els caps també poden beneficiar-se de la pausa per dinar. El cofundador de la tecnològica índia N.R. Narayana Murthy dinava a la cafeteria amb els seus empleats sempre que podia, fins i tot fent cua per al seu àpat. Dinar amb els treballadors, cosa que demostra una actitud humil, pot fer que la plantilla vegi els caps de manera més favorable. A més, els gerents també poden considerar que aquesta és una manera informal útil de posar-se al dia amb els seus equips. Per tant, s'hauria de considerar una greu infracció de l'etiqueta laboral programar reunions cap a la una del migdia.

Sortir fora per un dinar de feina elegant no hauria de quedar mai totalment fora de lloc, esclar; pot ser que l'ocasió ho demani algunes vegades a l'any. Però una pausa al migdia no requereix plats de porcellana ni estovalles de tela. Surt del despatx i ves a comprar-te un wrap de falàfel per menjar amb els companys a la cuina comuna, o porta la teva pròpia lasanya. Després, reprèn la feina de seguida i completa les teves tasques perquè el dia sigui un èxit.