Finlàndia recela de la construcció d’un centre de dades de 1.000 M€ per a TikTok
El país nòrdic viu un auge d’aquestes inversions atretes per l’energia barata, malgrat els dubtes sobre la seguretat que generen
CopenhaguenLa construcció d’un centre de dades que donarà servei a TikTok ha aixecat molts recels a Finlàndia. En els darrers anys, la construcció d’aquest tipus d’infraestructures, que són claus per al funcionament d’internet, està en auge al país nòrdic, gràcies a l’accés a l'electricitat produïda a baix cost, la bona connectivitat i un clima fred que permet refredar els servidors. Tot i això, els centres de dades també plantegen importants interrogants sobre la seguretat de les dades que emmagatzemen, el seu consum d’energia i el poc impacte econòmic que generen per al lloc que els acull.
El projecte que s’està construint al sud de Finlàndia per emmagatzemar les dades de TikTok té una inversió prevista de 1.000 milions d’euros i estarà situat a la ciutat de Kouvola, a uns 140 quilòmetres des de Hèlsinki. En un inici, els inversors propietaris del projecte es van mantenir amb una certa opacitat, fins i tot per al govern finlandès, fins que una investigació del mitjà públic Yle va revelar que qui hi estava al darrere era l’empresa xinesa d’infraestructura de dades GDK Holdings, que manté connexions amb TikTok. Finalment, la xarxa social xinesa va confirmar que obrirà a Finlàndia el seu tercer centre de dades a Europa, després d’inaugurar-ne recentment un altre a Noruega, que se suma al que ja tenia a Irlanda.
La preocupació a Finlàndia per la seguretat d’aquest centre de dades ha anat en augment després que a principi del mes de maig la Unió Europea imposés una multa de 530 milions d’euros a TikTok per violar les normes de seguretat de les dades que gestiona. Des de la UE, es va descobrir que els empleats xinesos de TikTok tenien accés a les dades dels usuaris europeus, i que part d’aquesta informació s’havia transferit fora de la UE. En el fons, el que es tem és que les autoritats governamentals xineses tinguin accés a les dades dels usuaris europeus, gràcies al fet que la legislació xinesa ofereix menys protecció davant el control estatal de les dades. Aquests temors han estat expressats per diversos serveis d’intel·ligència europeus, entre els quals els serveis secrets de Finlàndia (Supo).
Des del govern de Finlàndia, el ministre d’Afers Econòmics, Wille Rydman, va admetre que s'havia assabentat “per sorpresa” dels plans de TikTok d’obrir un centre de dades al país, i va qualificar la situació d'“atípica i complicada”. Rydman també es va mostrar preocupat pel fet que el centre de dades de TikTok pugui tensar les relacions entre Finlàndia i els Estats Units. El ministre finlandès va citar les tàctiques que, segons una investigació del mitjà Financial Times, les empreses xineses haurien utilitzat en centres de dades de països estrangers per tenir accés als xips d’alt rendiment desenvolupats per empreses nord-americanes i que actualment estan restringits per a les companyies xineses: "Hi ha una preocupació legítima sobre si aquesta és la veritable raó per la qual TikTok vol llogar un centre de dades a Finlàndia", va dir Rydman a Yle.
Tot i això, el mateix primer ministre del país, Petteri Orpo, va voler esvair les preocupacions expressades pel seu ministre: va indicar que des del ministeri de Defensa es va aprovar la construcció del centre i va afirmar que el seu país “treballa en un full de ruta per atraure l’economia de les dades amb projectes com el de TikTok”.
Des de TikTok, el responsable de polítiques públiques a Finlàndia, Christian Hannibal, va subratllar que havien escollit Finlàndia “per les seves bones infraestructures, la mà d’obra qualificada i l’accés a l’energia produïda des de fonts diverses”. Hannibal va explicar que el centre suposarà la creació de 200 nous llocs de treball, malgrat que en un inici els mitjans finlandesos parlaven de milers d’empleats, i va detallar que el centre “jugarà un paper clau” per garantir que les dades dels usuaris europeus s’emmagatzemin i es gestionin físicament des d’Europa, on la plataforma actualment assegura que té 175 milions d’usuaris.
Un consum d’energia polèmic
Més enllà del centre de dades de TikTok, altres empreses del sector tecnològic com Microsoft o Meta també han establert centres de dades a Finlàndia, on ara mateix s'han projectat més de 20 noves inversions d’aquest tipus amb un valor estimat d’uns 13.000 milions d’euros. Jukka Manner, professor d’enginyeria de comunicacions i tecnologia d’internet a la Universitat Aalto, descarta que els centres de dades suposin un risc particular per a la seguretat del país que els acull, “ja que qui controla i té accés a les dades és a l’estranger”. Manner també apunta: “Quina diferència hi ha entre TikTok, Meta o Google? Ningú té accés a saber què passa en aquests centres, però si TikTok no és un servei prohibit a Europa, no entenc per què tanta polèmica sobre això”.
L’expert explica que la gran quantitat d’energia elèctrica i d’aigua que necessiten els centres de dades és necessària per refrigerar les fileres d’ordinadors que estan contínuament en funcionament: “A Finlàndia és molt més barat mantenir la refrigeració, només cal obrir les finestres a l’hivern, però en països com Irlanda el 25% de l’energia consumida és deguda als centres, cosa que pot suposar un risc quan no hi ha prou subministrament elèctric i encareix el preu de l’energia”, diu.