Tecnologia

L’adeu de Google Allo, el WhatsApp que et suggeria què havies de respondre

L’aplicació del gegant tecnològic va provocar la polèmica perquè emmagatzemava tots els missatges

Si ets un dels 1.500 milions d’usuaris d’arreu del món que utilitza el servei de correu electrònic Gmail, potser t’hauràs adonat que, a la columna lateral de l’esquerra, hi ha aparegut un petit requadre blau. “Hangouts aviat se substituirà per Google Chat”, hi diu. Després d’anys de declivi, el gegant tecnològic ha acabat executant la sentència que condemna l’aplicació de missatgeria multiplataforma a la desaparició.

L’adeu de Hangouts ja s’havia dictat l’estiu passat, però no ha estat fins aquesta primavera que s’ha començat a notar. A finals de març, l’aplicació va desaparèixer de Google Play. Ara, també caurà dels comptes de Gmail. El seu buit, però, l’ocuparan dos serveis diferents: Google Chat i Google Meet. El primer, per intercanviar missatges directes i crear xats grupals; el segon, per fer trucades i videoconferències. Tot plegat, en un nou intent de l’empresa de Mountview de guanyar pes al mercat de les aplicacions de missatgeria instantània, que WhatsApp governa des de fa anys amb mà de ferro.

Cargando
No hay anuncios

Hangouts, però, no és la primera víctima d’aquesta croada. El 21 de setembre del 2016, la companyia va anunciar que Pixel, la seva gamma de telèfons intel·ligents, durien preinstal·lada una flamant aplicació anomenada Google Allo. Quan la van obrir, els usuaris van topar-se amb un servei molt similar al que oferien WhatsApp i Telegram. De fet, per utilitzar-lo també calia vincular-lo a un número de telèfon mòbil. Tanmateix, presentava una petita diferència: suggeria respostes. “Google Allo havia nascut en l’era de la intel·ligència artificial i incorporava sistemes com el Google Assistant, creat amb la tècnica del machine learning ”, contextualitza Xavier Ferràs, professor d’Esade expert en innovació. El servei interpretava els missatges que rebia l’usuari i era capaç, per exemple, de proposar-li respostes o emoticones, segons l’estat d’ànim que hi detectava.

Per oferir i millorar aquesta funció, Google necessitava emmagatzemar tots missatges, excepte els que s’escrivien amb el mode d’incògnit o els que l’usuari esborrava manualment. La polèmica va esclatar el mateix dia del seu naixement. “Què és Allo? Una aplicació de Google que enregistra qualsevol missatge que envies i que el posa a disposició de la policia si ho requereix”, alertava l’exagent de l’Agència de Seguretat Nacional (NSA) dels Estats Units Edward Snowden en una piulada.

Cargando
No hay anuncios

L’aplicació va tenir una vida ben curta. Si bé el 2017 encara es va anar enriquint amb noves opcions -com la incorporació d’una biblioteca de GIF o la possibilitat d’enviar fitxers-, la cosa va començar a trontollar. Quan l’empresa va decidir activar trucades i videotrucades dins dels xats, ho va fer integrant-hi el servei Google Duo. Era un primer símptoma del que es va acabar confirmant l’abril de l’any 2018: Google abandonava aquest projecte. “Va ser un dels seus múltiples intents per ser presents en tot l’univers digital -opina Ferràs-. Però, en aquest cas, va topar-se amb WhatsApp, una aplicació fortament atrinxerada”, conclou l’expert en innovació.