Blog | Ara Cooperatives
11/12/2012

Dinamitzar xarxes de treball amb eines col.laboratives

Per Carles Sanabre, docent d’Aposta.

Quan vaig saber que a Aposta, l’escola de cooperativisme, buscaven participants per al programa Coop-Tic de formació en dinamització de xarxes col.laboratives ambestades a França, Bèlgica i Catalunya, vaig llançar-me a la piscina sense tenir del tot clar a on anava. Conviure amb persones d’altres països, amb l’interès comú de l’aprenentatge sobre participació, xarxes socials, eines de xarxa o cooperació, entre d’altres conceptes, ja era un reclam força llaminer per algú que tingui gana de coneixement. Alhora, la diversitat dels participants encaraenriquia més aquesta experiència.

Cargando
No hay anuncios

I és que lluny de les classes magistrals o dels casos d’estudi, hem treballat una metodologia constructivista, creant els nostres propis itineraris i projectes. Hem aprés fent i interioritzant, construint coneixement mitjançant un seguit d’activitats basades en experiències enriquides pels contextos en els que es desenvolupaven. Tant s’establia una dinàmica a peu dret, com es definien en petits grups les competències d’un dinamitzador amb el suport d’eines de treball col·laboratiu. O encara més interessant, abordant les problemàtiques directes de cada organització participant amb limitacions de temps per la seva resolució.

Cargando
No hay anuncios

Em va cridar molt l'atenció el treball en format“BarCamps” a estil de la desconferència (una conferència organitzada i portada pels participants i centrada en un tema o propòsit) a partir de peticions temàtiquesdels propis participants. Què és Coop-Tic ? Coop-Tic és un programa europeu de transferència de coneixement i de formació de dinamitzadors de xarxes socials. Finançat per la Unió Europea, el projecte es centra en l’exploració de noves metodologies de treball col·laboratiu per a potenciar l’intercanvi i la participació entre l’equip de docents. És fruit de d’una aliança entre Aposta, Escola de cooperativisme amb la col.laboració de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya, Outils-Réseaux, una associació formada por docents e informàtics a Montpellier, SupAgro Florac , Institució d'educació superior agrícola de França i el CRIE de Mouscron, a Bèlgica, constituïda per especialistes en educació ambiental. D’aquesta manera, compaginant l'aprenentatge en línia, emprant eines de codi obert, com les Wikis, i l’aprenentatge vivencial hem pogut compartit experiències i solucions a les problemàtiques habituals a les organitzacions i xarxes socials.

Després de la primera fase i de la mà dels participants catalans, l’Olga Ruiz, de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunyai dels docents d’Aposta, Jordi Valls, Jordi Picart i Carles Sanabre, arriba l’hora de la transferència a Catalunya. Un projecte del que Aposta us pot oferir més informació i del que us animem a participar-hi. Trobareu més informació en el següent enllaç: Dinamitzacio de xarxes amb eines 2.0